Tehnologia viitorului la Volvo - idei inedite pentru maşinile electrice

Imaginaţi-vă o maşina ale cărei componente de caroserie funcţionează ca şi o baterie reîncărcabilă. O baterie care conservă energia de frânare şi se reîncarcă la priză peste noapte.

Tehnologia viitorului la Volvo - idei inedite pentru maşinile electrice Tehnologia viitorului la Volvo - idei inedite pentru maşinile electrice

La începutul acestui an Imperial College din Londra a iniţiat un proiect de dezvoltare a unui material compozit format din fibre de carbon şi răşină polimerică care ar putea încărcă şi conserva energia mai rapid şi în cantităţi mai mari decât o baterie convenţională. În acelaşi timp acest material poate fi foarte rezistent şi flexibil putând fi astfel modelat astfel încât să permită înlocuirea unor componente de caroserie auto precum capota, plafonul sau chiar uşile laterale.

În proiect au fost incluse nouă companii şi institute europene. Volvo Cars este singurul producător auto care participă în acest proiect cu un buget de aproximativ 3.5 milioane Euro din fonduri europene.

Durata planificată a proiectului este de trei ani. Într-o primă etapă se va lucra pentru dezvoltarea materialului compozit şi la definirea modului în care acesta ar putea fi produs la nivel industrial.

"Rolul nostru este să contribuim la expertiza modului în care această tehnologie ar putea fi integrată în viitor şi să participăm cu idei în legatură cu avantajele şi dezavantajele sale în materie de cost şi funcţionalitate ", declară Per-Ivar Sellergren, inginer de dezvoltare în cadrul Centrului de Materiale Volvo Cars.

La început materialul va fi folosit pentru construcţia nişei în care se depozitează roata de rezervă care astfel va fi transformată într-o baterie compozită.

Dacă proiectul va avea succes ar putea folosit în foarte multe arii de aplicare. Spre exemplu, telefoanele mobile ar putea fi la fel de subţiri ca şi cardurile de credit iar laptopurile ar putea avea o durată de utilizare mai lungă fără a necesita reîncărcarea bateriei.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.