Tehnologie: fluidele non-newtoniene sunt bune pentru… gropile din asfalt?

Autor: Oraan Mărculescu 22 mai 2012 Știri auto
Tehnologie: fluidele non-newtoniene sunt bune pentru… gropile din asfalt?

Mai întâi, să urmărim demonstraţia celor de la universitatea americană din Cleveland Case Western Reseve, care folosesc o pungă cu fluid non-newtonian pentru a „petici” o gaură din asfalt, aceasta rezistând fără nici o problemă la trecerea a 100 de maşini:

Gropile din asfalt rezolvate cu… fluide non-newtoniene! de pe tare.ro

Iar acum să vedem care este pricipiul care stă în spatele acestei tehnologii interesante. Este vorba despre fluidele non-newtoniene, care au particularitatea de a-şi schimba vâscozitatea în funcţie de temperatură şi presiune. Practic, un astfel de fluid non-newtonian reacţionează aproape ca un solid dacă este supus unui şoc puternic, în rest comportându-se ca un lichid.

Acesta este, de altfel, principiul „petecului” folosit în video-ul de mai sus: contactul la viteză dintre pneul maşinii şi punga de fluid non-newtonian face „peticul” să reacţioneze ca şi cum ar fi, de fapt, o porţiune de asfalt. Astfel, nu mai este afectată suspensia la trecerea prin gropi, iar, faţă de soluţia utilizării nisipului, fluidul non-newtonian are avantajul că nu absoarbe umezeală şi nici nu dă naştere altor gropi în timp.

De aceea, primăria din Cleveland, dar şi companii private, sunt interesate pentru testarea şi eventuala folosire a acestei tehnologii pentru drumuri. Practic, marele avantaj al unui astfel de „petec” cu fluid non-newtonian îl reprezintă durabilitatea: poate fi folosit pe o perioadă lungă în diferite forme, asigurând integritatea suspensiei maşinilor. Dacă groapa urmează să fie asfaltată, pur şi simplu se ia punga cu fluid non-newtonian şi se utilizează pentru altă groapă.

Pentru moment, specialiştii încearcă să rezolve problema păstrării caracteristicilor şi la temperaturi mai scăzute, dar tehnologia pare foarte promiţătoare pentru asfaltatorii americani – cel mai probabil, pentru asfaltatorii români e doar SF…

Pentru a înţelege mai bine caracteristicile şi proprietăţile unui fluid non-newtonian, vedeţi şi următorul video, în care, atenţie, ni se demonstrează chiar şi cum se poate… umbla pe apă!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide