Test Opel Insignia în România – TEST DRIVE cu cel mai puternic diesel – VIDEO+GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 07 mart. 2016 Știri auto

 



La 8 ani de la lansare şi la 3 ani de când a primit un facelift discret, Opel Insignia încă beneficiază de suficiente resurse pentru a fi o alternativă de luat în seamă pentru cei care caută o maşină din clasa medie.

Concurează cu VW Passat, Toyota Avensis, Ford Mondeo şi altele, mulţi adversari trecând deja la o nouă generaţie între timp. Treptat, Opel a îmbunătăţit Insignia cu noi sisteme tehnice şi motorizari, pentru a ţine pasul cu concurenţa.

Motorul de 2 litri diesel de 170 de cai-putere este oferit din 2015. Produce un cuplu de aproape 400 NM şi este disponibil pe variante cu tracţiune 4×2 sau 4×4 nepermanentă, fiind cel mai puternic diesel şi al doilea cel mai puternic motor pe care îl poţi lua pe Opel Insignia.

170 de cai-putere nu sunt nici mulţi nici puţini pentru o maşina din clasa medie, însa când trebuie sa mişte o greutate de 1,7 tone parcă nu mai sunt aşa mulţi. Cu sprintul pâna la 100km/ora în 10,2 secunde, pot spune ca Opel Insignia cu motorul diesel de 2 litri pare mai rapidă decât este. Viteza maximă este de 215 km/ora. Ceea ce impresioneaza este cuplu maxim de 400 de Nm care asigura explozii de putere la apăsarea bruscă a pedalei şi te ajuta mult în depăşiri, chiar dacă sunt făcute din scurt.

Motorul urcă repede în turaţii şi începe sa tragă bine din zona 1500, iar treptele sunt suficient de lungi încât sa nu stai mereu cu mâna pe schimbator. Noi am testat variante echipata cu o cutie manuală cu 6 trepte, însă este oferită şi o transmisie automată. În cazul variantei 4×4, tracţiunea este la alegerea şoferului: pe faţa sau permanentă.

Opel Insignia este o maşină de clasa medie cu ambiţii peste medie. În variantele superioare de echipare, şoferul nu se poate plânge ca îi lipseşte mare lucru.

Ca să vă daţi seama cât de în serios îşi ia Opel sarcina de face Insignia o maşina peste medie, vă pot spune că modelul testat avea o extraopţiune de tapiţerie de piele perforată cu adevarat reuşită, însa la un preţ pe măsură: 2.600 de euro.

Printre artificiile de design interior, dar şi cu funcţionalitate, avem butoanele capacitive pentru comenzile aerului condiţionat, al încalzirii în scaune sau al ventilaţiei din scaune. Totodată, în varianta Cosmo am gasit un mic touchpad, aflat în spatele schimbatorului, cu ajutorul caruia te puteai plimba prin opţiunile sistemului infotainment.



Display-ul central este color, cu touchscreen, de mari dimensiuni. Radio, navigaţia, setări de funcţionare, totul se regleaza de aici. Telefonul se poate lega la sistemul infotainment prin Bluetooth, fiind disponibile şi comenzi pe volan. Opel Insignia oferă conexiune prin Bluetooth, USB şi Auxiliar.

Zona cadranelor de bord are 3 indicatoare analogice şi un mare display. Turometrul, indicatorul lichidului de răcire şi cel al combustibilului sunt clasice, însă în zona centrală ocupată de display se întâmpla totul. În modul de funcţionare Tour, maşina îşi afişeaza un vitezometru digital cu cifre, fără cadran, iar în zona rămasă (care este mare) îşi întinde informaţiile computerului de bord, consum şi altele, precum şi limita de viteza în zona, în cazul în care modelul dispune de sistem de recunoaştere a semnelor de circulaţie, şi altele.

Dacă preferi modul Sport, ai setări de făcut. O data ce ai apasat butonul respectiv, poţi să modifici răspunsul motorului, direcţia, tracţiunea 4×2 sau 4×4 şi alte sisteme, rezultatele fiind sesizabile. Dintr-un sedan elegant, dar masiv, Insignia se transforma într-o maşină care răspunde rapid şi pare nerăbdatoare să se lanseze în trafic.

Printre sistemele de siguranţă le care le-am regăsit sau sunt disponibile pentru Opel Insignia se numără recunoaşterea semnelor de circulaţie, sistem de evitare a coliziunilor, sistem de evitare si reducere a impactului coliziunii, cu senzori, sistem de evitare a coliziunii frontale, senzor de detectare a obstacolor laterale, avertizare în caz de parasirii a benzii şi indicator de distanţă faţă de maşina din faţă.

Opel Insignia Cosmo vine standard cu ABS, ESP, airbag-uri frontale, laterale şi cortină.

Aflat la volanul Opelului Insignia, prima senzaţie este de aglomeraţie. Planşa de bord pare încărcata cu multe butoane, însă după ce vezi şi foloseşti toate dotările deja nu ţi se mai par atât de multe. La câte dotari a avut modelul testat te gândeşti că puteau să mai puna un rând undeva.

Ergonomia bună te face să treci rapid peste senzaţia de aglomeraţie şi le vei folosi cel mai probabil pe toate, nu poţi să zici că este ceva inutilizabil aşezat în plus în bord.

Motorul trage rapid de la turaţii joase, zgomotul care ajunge în habitaclu este insesizabil, perfect acoperit de sistemul audio Bose. În modul Sport, turaţiile mai ridicate fac motorul mai zgomotos, însa este un sunet placut. O sa ai tendinţa chiar să închizi radio. Cutia cu 6 trepte manuală are treptele lungi, iar o data ce te obişnuieşti cu maneta puţin ciudată a schimbătorului condusul devine o plăcere. Totuşi, cine vrea să completeze nota generală de comfort oferită de Insignia ar trebui să aleagă o cutie automată.

Frânele acţionează foarte prompt şi au cursa scurtă. Modelul Cosmo testat avea pedalier din aluminiu, care sporeşte tenta sportivă a motorului de 170 de cai-putere. Aici adaugam şi jantele de 18 inci.

Direcţia este precisă, iar în modul sport reacţioneaza foarte rapid. Suspensia este inteligentă, ajustabilă electric de catre şofer.

În ceea ce priveşte comfortul, tapiţerie de piele pentru cine vrea, iar pentru cei care pielea standard nu este de ajuns, Opel merge mai departe cu o tapiţerie de piele premium. Climatizare cu două zone şi aeratoare şi pentru pasagerii din spate, care mai primesc şi un slot de bricheta unde pot încarca obiecte electronice. Pasagerii din spate aveau şi perdeluţe negre, culisantel, din uşă. La interior mai găsim inserţii de aluminiu şi plastic, totul bine finisat. Cotiera există în faţă, cât şi în spate.

Alte jucării aflate la bord: senzor de presiune în pneuri care afişează presiunea pe fiecare roată în parte, frâna de mână electrică şi sistem Start-Stop.

Consumul mixt anunţat de Opel se învârte în jurul valorii de 5,5 litri, cu 6,8 litri în oraş şi 4,7 în afara. Te poţi apropia, cu un anumit stil de condus, însa daca o veţi conduce mai mult în modul Sport, puteţi să vă luaţi gândul de la cifrele producatorului.

Tracţiunea integrală se face resimţită la accelerarile bruşte şi probabil te ajută destul de mult iarna.

Spaţiul interior este generos pentru toţi ocupanţii locurilor, reglajele fiind şi mecanice şi electrice, iar portbagajul de 508 litri în varianta cu 5 uşi are un unghi de încărcare imens.

Preţul modelului testat, Opel Insignia 2 litri diesel (170cp) 4×4 Cosmo, merge spre 30.000 de euro (TVA inclus), la care se adaugă dotările suplimentare, însă la bord găseşti to ce îşi trebuie şi încă ceva în plus.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide