Test video pe discuri şi plăcuţe false şi originale

Autor: Alexandru Banu 29 dec. 2017 Știri auto
Test video pe discuri şi plăcuţe false şi originale

Business-ul aftermarket cu produse-pirat a invadat industria auto şi când spunem industrie, ne referim direct la consumatorul final. De multe ori, preţurile tentante ne fac să renunţăm la piesele originale şi să alegem unele mai ieftine fără să ştim că sunt contrafăcute. Sunt poate de 2 până la 3 ori mai mici preţurile unor produse fabricate de terţi nelegitimi. Când arătăm cu degetul produsele aftermarket nu vorbim despre cele de renume, cunoscute şi recunoscute şi chiar agreate de unii dintre producători. Aţi văzut că dacă vă duceţi la un service de reprezentanţă sau la unul multimarcă, personalul vă poate face o ofertă directă de la producătorul pe care îl reprezintă sau una aftermarket cu nume cunoscut. Mercedes a scos un film oficial în care face un versus între piese originale şi cele făcute “pe vapor”.

Cei de la Mercedes spun că pirateria a devenit o producţie cu un loc important în economie, aproape o industrie propriu-zisă. Inginerii şi bodyguarzii brand-ului au inspectat cu atenţie detalii capitale ale pieselor false. În cazul unor piese, neregulile devin evidente numai după un rulaj în parametri.

La un test pentru sistemul de frânare au fost simulate 70 de situaţii de accelerare şi decelarare. În timpul procesului de frânare, materialele componente ale discurilor şi ale plăcuţelor sunt supuse la nişte presiuni extraordinare. În funcţie de viteză şi intensitatea apăsării frânei, temperaturile pot ajunge la 840 de grade Celsius la nivelul discului de frână. În test, experţii au observat că efectul frânelor scade la testul pe banc în cazul componentelor false. Se vede şi că uzura plăcuţelor e foarte mare. De obicei, asta apare în cazul frânelor bruşte sau de durată, cum se întâmplă în cazul coborârilor lungi (serpentine, spre exemplu).

Pentru demonstraţia în mediu real, Mercedes a ales două maşini identice. Pe una dintre ele, pe CLA-ul maroniu, sunt frânele contrafăcute. Cele mai bune rezultate se obţin în realitate, nu pe standul de încercări. Şoferul care a făcut testul a frânat puternic de la 100 km/h. Efectul se vede clar. CLA-ul alb se opreşte până în jaloane, în timp ce cel maroniu, cu frâne piratate, parcurge o distanţă mult mai mare până la starea de repaos.

Mercedes le recomandă clienţilor să apeleze mereu la reprezentanţele şi service-urile oficiale pentru că producătorii de piese contrafăcute au un singur gând în cap: profitul şi mai puţin siguranţa noastră.

Autor Alexandru Banu

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide