TOP 10: care sunt ţările cu cea mai ieftină benzină la pompă

Autor: Oraan Mărculescu 29 aug. 2011 Știri auto
TOP 10: care sunt ţările cu cea mai ieftină benzină la pompă

Compania britanică de asigurări Staveley Head a realizat un top al ţărilor cu cele mai mici preţuri pentru benzină la pompă – un top foarte interesant, din care reiese foarte clar că ţările care produc petrol îşi permit să comercializeze, pe pieţele interne, benzină la preţuri incredibil de mici.

În acest TOP 10 sunt considerate preţurile medii pentru fiecare ţară, exprimate în pences (1 pence sterling = 0,01 euro, adică aproximativ 0,04 lei):

LOCUL 10: Algeria – 20 p/litru

Statul din nordul Africii se clasează pe poziţia a 13-a printre cei mai mari producători de petrol şi pe locul al 9-lea între exporatori, circa 60% din veniturile Algeriei provenind din producţia de petrol. Prin urmare, nu este de mirare că un litru de benzină costă, în medie, echivalentul a 0,95 lei.

LOCUL 9: Oman – 20 p/litru

Statul arab situat în sud-vestul Asiei îşi permite un preţ ala de mic, din moment ce produce 600.000 de barili pe zi.

LOCUL 8: Egipt – 19 p/litru

Pentru moment, preţul mediu la benzină în Egipt rămâne suficient de scăzut, dar, în urma schimbărilor politice şi sociale majore din ultimele luni, nu se ştie cât va mai dura această situaţie. Totuşi, nu e deloc rău faptul că un litru de benzină costă, în medie, circa 0,91 lei.

LOCUL 7: Qatar – 15 p/litru

Una dintre cele mai cunoscute ţări din Orientul Mijlociu, Qatar se poate lăuda cu cea mai mare producţie de petrol pe cap de locuitor, având al doilea cel mai mare produs intern brut pe plan mondial. În plus, s-a dovedit că această ţară are cele mai mari rezerve de petrol şi gaz natural din lume, aşa încât îşi permit să vândă benzina cu circa 0,71 lei pe litru.

LOCUL 6: Kuwait – 14 p/litru

Cunoscut din cauza Războiului din Deşert, Kuwait-ul este pe locul 5 în lume ca rezerve de petrol, iar guvernul îşi permite să subvenţioneze preţul benzinei, precum şi transportul public: în moneda noastră, un litru de benzină se traduce prin 0,67 lei/litru.

LOCUL 5: Bahrain – 13 p/litru

Deşi e o ţară foarte mică, situată în vestul Golfului Persic, Bahrain are vaste rezerve de petrol, care asigură 60% din produsul intern brut al ţării. Nu ne miră că litrul de benzină costă în medie cam 0,62 lei.

LOCUL 4: Turkmenistan – 12 p/litru

Situată în Asia Centrală, mica ţară aflată sub sfera de influenţă a fostei URSS îşi permite luxul de a le oferi locuitorilor săi dreptul la 120 de litri de benzină gratis lunar! Asta în condiţiile în care, raportat la moneda noastră, un litru de benzină costă cam 0,57 lei.

LOCUL 3: Libia – 9 p/litru

Luptele dintre rebelii libieni şi trupele fidele dictatorului Gaddafi rămân, încă, în centrul atenţiei mass-media, dar asta încă nu are efecte asupra faptului că Libia se clasează pe poziţia a 9-a în topul celor mai mari producători de petrol din lume. Pentru moment, un litru de benzină costă doar 0,43 lei.

LOCUL 2: Arabia Saudită – 8 p/litru

Arabia Saudită este considerată cel mai mare exportator de petrol, deţinând circa 25% din rezervele mondiale de petrol, prin urmare are o mare infuenţă în cadrul organizaţiei exportatorilor de petrol (OPEC). Evident, pe piaţa internă saudiţii îşi permit să vândă litrul de benzină cu echivalentul a doar 0,38 lei.

LOCUL 1: Venezuela – 2 p/litru

De departe, cea mai ieftină benzină o pot cumpăra locuitorii Venezuelei, statul situat în nordul Americii de Sud fiind controlat cu mână de fier de preşedintele Hugo Chavez. Dacă am folosi moneda românească, un litru de benzină ar costa, în medie, doar 0,1 lei. Adică 1.000 de lei vechi…

Şi totuşi, nu românii sunt cei mai nefericiţi, ci locuitorii din nordul Europei: în Norvegia se înregistrează cel mai mare preţ pentru litrul de benzină din toată lumea – 164 p/litru înseamnă, în bani româneşti, 7,81 lei. Sau, dacă vreţi, de 80 de ori mai mult decât în Venezuela!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide