Top 10 obiceiuri care îţi distrug maşina încet, dar sigur

Autor: Marius Vișan 13 iul. 2016 Știri auto
Top 10 obiceiuri care îţi distrug maşina încet, dar sigur

Autovehiculul tău poate fi unul din bunurile cele mai costisitoare, şi, cu siguranţă, unul de care depinde buna desfăşurare a vieţii tale. În acest caz, întrebarea este: cât de mult ai vrea să-i prelungeşti viaţa? Chiar dacă îi faci controalele şi reviziile la timp, exista responsabilităţi de zi cu zi care dacă nu sunt făcute pot avea un impact negativ asupra vieţii maşinii.

1. Nefolosirea frânei de mână la parcările în pantă

Una dintre cele mai frecvente greşeli este nefolosirea frânei de mână atunci când se staţionează în pantă. Mulţi şoferi consideră că este suficient să lase maşina doar “în viteză”. Acest lucru poate fi dăunător maşinii deoarece va crea presiune pe sistemului de transmisie, ceea ce va duce, în final, la deterioararea acestuia.

2. Trecerea din marşarier în treapta 1 din mişcare

Din grabă se întâmplă ca unii şoferi să schimbe în marşarier în timp ce maşina se mişcă în direcţia opusă. Astfel de treceri ar trebui să se facă doar când maşina se opreşte complet. Nerespectând această regulă punem presiune pe cutia de viteze, forţând angrenajele care lucrau într-un sens să-şi schimbe brusc sensul. Aceste treceri deterioreaza cutia de viteze.

3. Condusul cu ambreiajul călcat

Unii şoferi au tendinţa de a-şi relaxa piciorul pe pedala de ambreaj. Acest obicei poate afecta încet, dar sigur, unele piese auto. O presiune cât de mică aplicată asupra diafragmei ambreajului duce la o uzură prematură.

4. Folosirea frânei de picior la coborârea pantelor lungi

La coborârea unor pante lungi se recomandă folosirea frânei de motor. Există însă şi şoferi care pentru aceste porţiuni de drum folosesc pedala de frână, preferând să o ţină apăsată o perioada mare de timp. Astfel plăcuţele se vor freca pe discul de frână, iar suprafaţa de contact se va supraîncălzi scăzând implicit gradul de aderenţă dintre ele. Frâna de motor este mult mai eficintă în aceste cazuri.

5. Opririle şi plecările bruşte

Călcatul aiurea al pedalelor de frână sau acceleraţie poate dăuna maşinii. În principiu poate fi afectat sistemul de frânare sau rotorul.

6. Nu ţine mâna pe schimbător când nu trebuie

Practic avem un element fix reprezentat de furca schimbătorului, care se atinge de un element mobil al cutiei de viteze, reprezentat de pinion. Exercitarea unei presiuni asupra schimbătorului duce, în timp la uzură prematură. Când schimbătorul este acţionat elementele componente ale transmisiei încep să interacţioneze, iar pusă la treabă când nu trebuie poate fi în dezavantajul maşinii.

7. Nu transporta obiecte de care nu ai nevoie

Orice obiect pe care îl cari în maşină afectează consumul de combustibil şi starea motorului deoarece acesta va trebui să muncească în plus pentru a pune vehiculul în mişcare. Aşadar, dacă ai obiecte de care nu ai nevoie prin portbagaj, şi obişnuieşti să circuli mult, ar fi bine să le laşi acasă deoarece îţi pot afecta apoi şi buzunarul.

8. Încălzirea motorului prin supraturare înainte de a pleca la drum

Nu e nimic rău în a lasă pornită maşina câteva minute înainte de a pleca la drum, în special în perioada rece, însă unii şoferii au obiceiul de a porni motorul şi de a-l tura pentru a-l ajuta să se încălzească. Acest lucru duce la schimbări bruşte de temperatură care pot afecta maşina, forţând motorul să funcţioneze sub sarcină înainte ca uleiul să aibă un circuit complet.

9. Presiunea necorespunzătoare a aerului din roţi

O presiune incorectă a aerului din roţi duce la o rezistenţă mai mare la înaintare, de aceea este recomandat ca înainte de a umfla pleurile să verifici cartea technică a maşinii pentru a afla care este presiunea optimă. Asta poate duce la un consum mare de carburant. Pe de altă parte, o presiune prea mare duce la uzura neuniformă şi poate strică amortizoarele, deoarece cauciucul îşi pierde elasticitatea iar şocul va fi atenuat doar de amortizoare.

10. Alimentări dese cu cantităţi mici de combustibil

Cu toate ca pot exista momente când pur şi simplu nu îţi poţi permite să faci plinul, alimentările dese cu cantităţi mici de combustibil forţează maşina să ia benzină din partea de jos a rezervorului, unde de cele mai multe ori se depun reziduri. Acest lucru poate duce la un filtru de combustibil înfundat sau resturi care pot ajunge în motor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide