UE impune un nou sistem standard în maşini, din 2015: eCall

Uniunea Europeană a decis: toate maşinile noi care vor fi produse începând cu 2015 vor fi obligatoriu dotate cu noul sistem de avertizare în cazuri de urgenţă eCall. Care are mai multe implicaţii.

Conform statisticilor Uniunii Europene, noul sistem eCall ar putea salva 2.500 de vieţi pe an din accidentele rutiere care se petrec pe şoselele şi autostrăzile ţărilor din UE.

Nu pare o cifră considerabilă, dar specialiştii UE consideră că e suficient pentru a justifica introducerea obligatorie a noului sistem eCall, de apelare automată a serviciului 112 în caz de accident.

Sistemul nu e nou, americanii având deja ceva similar - însă marea diferenţă este că, din 2015, toate maşinile noi care vor circula în UE vor avea standard acest sistem de comunicare automată.

Sistemul eCall permite, practic, serviciilor de intervenţie (ambulanţe, pompieri, poliţie) să afle mult mai rapid despre un incident, dar şi să localizeze exact unde se află maşina care a avut accident. Prin urmare, eCall ar diminua timpul de intervenţie cu 50%, ceea ce poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte pentru victimele accidentului.

Se estimează că preţul pentru dotarea maşinilor cu noul sistem eCall variază între 100 şi 200 de euro. Asta în timp ce unele voci afirmă că, odată cu adoptarea eCall, se modifică şi legislaţia privind controlul circulaţiei, precum şi a dreptului la intimitate al individului. Cu alte cuvinte, eCall ar putea fi şi un mic pas spre societatea Big Brother...

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.