UE impune un nou sistem standard în maşini, din 2015: eCall

Autor: Oraan Mărculescu 20 iun. 2013 Știri auto
UE impune un nou sistem standard în maşini, din 2015: eCall

Conform statisticilor Uniunii Europene, noul sistem eCall ar putea salva 2.500 de vieţi pe an din accidentele rutiere care se petrec pe şoselele şi autostrăzile ţărilor din UE.

Nu pare o cifră considerabilă, dar specialiştii UE consideră că e suficient pentru a justifica introducerea obligatorie a noului sistem eCall, de apelare automată a serviciului 112 în caz de accident.

Sistemul nu e nou, americanii având deja ceva similar – însă marea diferenţă este că, din 2015, toate maşinile noi care vor circula în UE vor avea standard acest sistem de comunicare automată.

Sistemul eCall permite, practic, serviciilor de intervenţie (ambulanţe, pompieri, poliţie) să afle mult mai rapid despre un incident, dar şi să localizeze exact unde se află maşina care a avut accident. Prin urmare, eCall ar diminua timpul de intervenţie cu 50%, ceea ce poate însemna diferenţa între viaţă şi moarte pentru victimele accidentului.

Se estimează că preţul pentru dotarea maşinilor cu noul sistem eCall variază între 100 şi 200 de euro. Asta în timp ce unele voci afirmă că, odată cu adoptarea eCall, se modifică şi legislaţia privind controlul circulaţiei, precum şi a dreptului la intimitate al individului. Cu alte cuvinte, eCall ar putea fi şi un mic pas spre societatea Big Brother…

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide