Un deputat vrea să introducă „MODELUL AMERICAN”: permis de la 16 ani, dar la volan în anumite condiţii

Autor: Gandul 03 nov. 2015 Știri auto
Un deputat vrea să introducă „MODELUL AMERICAN”: permis de la 16 ani, dar la volan în anumite condiţii

Un deputat propune o lege prin care tinerii care au împlinit 16 ani să poată să conducă maşini cu o capacitate cilindrică de până la 1000 de centimetri cubi, scrie stirileprotv.ro.

Dacă proiectul va fi votat, atunci doritorii ar putea să circule în primul an numai însoţiţi de un şofer cu experienţă, iar viteză maximă admisă în afara localităţii ar fi de 70 de kilometri pe oră.

Noua maşină a Patriarhului Daniel – GALERIE FOTO

 

Supercamionul lui Ceauşescu

 

Ce maşini îţi poţi cumpăra în România cu 4.000 de euro

 

În momentul de faţă, tinerii care au împlinit 16 ani au voie sa conducă, după ce obţin un permis, mopede, motociclete cu o capacitate cilindrică mică şi maşini care merg cu cel mult 45 km/h.

Deputatul Petru Movilă crede însă că e loc şi de mai mult. „Sunt foarte mulţi părinţi care lasă copiii să conducă de la o vârstă fragedă, sunt mulţi dintre ei care au aptitudini, iar legalizarea acestei proceduri, cu responsabilitatea corespunzătoare, ar putea fi un lucru normal pentru România”, afirmă Petru Movila, conform stirileprotv.ro.

Movilă propune adoptarea sistemului american: la 16 ani esti testat şi primeşti permisul de conducere, ai voie să circuli numai cu un adult care are cel puţin 5 ani vechime în trafic, iar maşina la volanul căreia te urci nu trebuie să aibă mai mult de 1000 de cemtimetri cubi.

Dacia Duster Army ar putea echipa forţele române. Anunţul a venit azi – GALERIE FOTO

Culmea tupeului. Gest revoltător făcut de un şofer băcăuan. VIDEO

Unii elevi consideră că ideea lui Movilă este bună, alţii o consideră periculoasă. „Eu cred că până la 18 ani nu e o idee bună”, susţine un elev chestionat de stirileprotv.ro, în timp ce altul spune: „Pentru mine ar fi un lucru foarte bun, pentru că stau departe, cu autobuzul fac foarte mult şi ajung greu, iar o maşină personală mi-ar fi de mare folos”.

Instructorii auto sunt, însă, sceptici. „Ar trebui creat un cadru legislativ strict pentru cel care stă în dreapta. Pentru că prea puţini înţeleg responsabilitatea socială în trafic”, spune instructorul auto Mihai Iacob.

Aceasta iniţiativă legislativă ar trebui să se bucure şi de susţinerea Poliţiei Rutiere, singura instituţie care ar putea să spună cu certitudine dacă modelul american poate fi implementat şi pe străzile şi şoselele din România.

Totuşi, proiectul care ar urma să modifice legislaţia rutieră va avea nevoie să treacă prin comisiile de specialitate din Parlament, dar şi de votul deputaţilor şi al senatorilor.

Cauciucuri de iarnă 2015. Cele mai bune mărci şi preţurile la care le poţi găsi în România

Cum prelungim viaţa cauciucurilor de iarnă. Ponturi pentru le creşte durata de folosire

Eşti pregătit de sezonul rece? Uite ce trebuie să ai în maşină când vine zăpada

Scumpiri între 20% şi 200% pentru poliţele RCA

VIDEO Cum arată noua versiune de top a Daciei Logan – GALERIE FOTO

VIDEO. Ce faci când nu mai ai bani de benzină?

La salarii româneşti plătim mai mult decât în Austria. Tabelele oficiale cu preţurile benzinei, motorinei şi GPL-ului în toate statele din Uniunea Europeană

Prima maşină fabricată „sută la sută” de români – FOTO

VIDEO Coboară din maşină ca să îi ceară socoteală pietonului pe care aproape l-a lovit, dar acesta îi face praf maşina

EXCLUSIV ProMotor – Cum a pierdut Dacia o licitaţie de 400 de maşini de patrulare ale Poliţiei pentru doar 2,4 lei pe autoturism

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide