Un nou proiect pentru taxa auto: reducerea cu 30%, dar nu la maşini noi

După ce Uniunea Europeană a somat România să rezolve problema cu taxa auto, iată că Ministerul Mediului cere o ordonanţă de urgenţă prin care cuantumul acesteia va fi redus. Cu alte cuvinte, problema va persista.

Un nou proiect pentru taxa auto: reducerea cu 30%, dar nu la maşini noi Un nou proiect pentru taxa auto: reducerea cu 30%, dar nu la maşini noi

Conform celor de la Mediafax, noul proiect pentru ordonanţa de modificare a taxei auto 2011 va însemna reducerea cuantumului acesteia cu 30%. Nu însă şi pentru maşinile Euro 5, în cazul cărora s-a considerat că taxa auto are o valoare mică.

Prin urmare, metodologia de calcul va rămâne aceeaşi, însă vor fi modificate (din nou) grilele de valori ale diverşilor coeficienţi. Pentru maşinile care îndeplinesc normele de poluare Euro 4, Euro 3, Euro 3 şi Euro 1, taxa auto va scădea cu 30%, indiferent de capacitatea cilindrică.

În cazul maşinilor non-euro cu motoare sub 2.000 cmc, taxa auto va scădea tot cu 30%, în timp ce pentru motoarele între 2.001 şi 3.000 cmc taxa auto va scădea cu 12%. Motoarele non-euro de peste 3.001 cmc vor avea aceeaşi taxă auto ca şi până acum, fiind cele mai poluante.

Tot în cadrul acestui proiect de ordonanţă se discută şi introducerea taxei de primă înmatriculare pentru maşinile introduse în ţară înainte de impunerea taxei auto (adică înainte de 2007), cu o reducere de 30%. Însă, în acelaşi timp, ar trebui restituită o sumă de circa 750 milioane de euro, reprezentând diferenţele plătite deja de proprietari.

Scandalul taxei auto este departe de a fi terminat, prin noua ordonanţă guvernul răspunzând doar într-o mică măsură atenţionării Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene.

CUM VI SE PARE PROPUNEREA DE MODIFICARE A TAXEI AUTO?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.