Uniunea Europeană investighează un posibil caz de cartel între firme de componente auto

Autor: Oraan Mărculescu 14 aug. 2012 Știri auto
Uniunea Europeană investighează un posibil caz de cartel între firme de componente auto

Decizia de a iniţia o astfel de anchetă vine în urma unor controale făcute de comisarii europeni la mai multe firme de componente şi subansamble auto, pe baza unor informaţii care acuză practici de tip anti-trust.

Investigaţia are ca obiect verificarea modului în care mai mulţi fabricanţi europeni de componente electrice şi electronice au realizat contractele cu marii producători auto, existând suspiciuni de asociere de tip cartel a acestor fabricanţi.

Lucrurile sunt sensibile, deoarece vorbim de componente vitale pentru o maşină (sistemul electric al acesteia este denumit popular şi ”sistemul nervos central” al maşinii), prin urmare inspectorii UE suspectează practicarea unor preţuri mai mari decât ar fi normal şi încălcarea legilor europene anti-trust.

Oficialii UE nu au dat publicităţii numele companiilor sau din ce ţări fac acestea parte, dar se pare că e vorba de un ”cancer” serios, din moment ce investigaţia este deschisă în regim de urgenţă după doi ani de inspecţii neanunţate, în parteneriat cu autorităţile locale din fiecare ţară unde acestea s-au desfăşurat.

Analiştii se aşteaptă ca să urmeze şi alte investigaţii, privind firmele care se ocupă de sistemele de securitate şi de climatizare, cei de la UE fiind se pare foarte preocupaţi de combaterea practicilor asocierilor de tip cartel.

Aşteptăm o astfel de investigaţie privind marii furnizori de carburanţi, după eşecul autorităţilor române de a controla o situaţie nu doar evidentă, dar şi dovedită. Sau vorbim de un subiect tabu chiar şi pentru UE?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide