Vehiculele cu închidere cetralizată vulnerabile

Cercetătorii germani au descoperit că vehiculele cu închidere centralizată pot fi foarte uşor sparte prin folosirea unui aparat care să memoreze şi să reproducă undele radio folosite de sistemele moderne de acces în automobil.

Vehiculele cu închidere cetralizată vulnerabile Vehiculele cu închidere cetralizată vulnerabile
Cercetătorii de la Universitatea Ruhr din Bochum au demonstrat că automobilele moderne sau dispozitivele ce folosesc undele radio ca modalitate de acces sunt destul de expuse la pătrunderea prin efracţie, datorită unui dipozitiv capabil să stocheze codul transmis prin radio.

Germanii au testat sistemul Keeloq RFID folosit pe milioane de automobile în întreaga lume. Acest sistem transmite semnale radio prin intermediul unui emiţător montat în cheie, recepţionat de un dispozitiv aflat, de obicei, în portierele unui automobil. În ciuda criptării folosite, inventivii cercetători au descoperit că acesta poate fi uşor descifrat şi tradus pentru a fi multiplicat.

Aparatul "inculpat" pentru spargerea codului nu este foarte diferit de o telecomandă universală capabilă să comunice cu un TV sau un DVD-player La fel cum această telecomandă memorează semnalele emise de banalele electrocasnice şi le redă, spărgătorii îşi pot crea un decodor pe acelaşi principiu pentru a îl folosi în scopuri mai puţin ortodoxe. Eficienţa lui a fost dovedită şi de la 100 de metri.

Mai îngrijorător este faptul că acest cod poate fi şi reprogamat, astfel încăt posesorul automobilului să nu mai aibă acces la proprietatea sa, răufăcătorul fiind singurul capabil să îl acceseze.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.