VIDEO: Camioanele de sute de tone care se conduc singure în pustietatea Australiei

Toată lumea vorbeşte despre maşini autonome şi despre felul în care ne vor schimba (sau nu) viaţa. Chiar şi noi am avut un material despre asta, dar realitatea este că undeva în Australia această tehnologie a fost pusă deja la treabă. La propriu.

VIDEO: Camioanele de sute de tone care se conduc singure în pustietatea Australiei VIDEO: Camioanele de sute de tone care se conduc singure în pustietatea Australiei

În urmă cu câteva săptămâni am realizat un material video în care am testat cele mai noi tehnologii disponibile pe maşinile de astăzi. Printre ele s-a numărat şi conducerea semiautonomă, iar concluzia a fost că nu am ajuns încă în punctul în care maşinile se pot conduce singure, din mai multe motive.

Dar iată că o companie minieră din Australia vrea să ne demonstreze contrariul. Cum? Cu ajutorul unor camioane uriaşe care cară zilnic sute de tone de minereu de fier fără să aibă şoferi la volan. Sună ca un scenariu de film SF, dar este purul adevăr.

Într-una dintre cele mai izolate mine din Vestul Australiei, câteva camioane uriaşe se plimbă de zor cărând minereu de fier, în vreme ce operatorii şi supervizorii stau într-o cameră plină cu monitoare la sute de kilometri distanţă, unde pot fi mai aproape de familiile lor.

Sigur, asta înseamnă că utilajele nu sunt încă în stare să ia toate deciziile de capul lor, dar nici nu sunt foarte departe de asta şi, sincer să fiu, nu cred că aş fi împăcat cu gândul că există câteva camioane care îşi văd de ale lor fără să se uite nimeni la ele. Totodată, retehnologizarea acestor camioane a însemnat că durata de exploatare zilnică a ajuns la 23 de ore din 24, dar şi că nivelul de eficienţă e mai mare decât oricând. Iar toate acestea se traduc în costuri mai mici pentru toată lumea – de la producătorii de oţel şi până la clienţii de maşini noi.

Cealaltă parte a monedei arată, însă, destul de urât pentru foştii şoferi, care au fost nevoiţi să plece acasă. Dar reprezentanţii compania minieră (Rio Tinto) spun că încearcă să echilibreze balanţa prin angajarea mai multor specialişti în mecatronică.

VIDEO:

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.