VIDEO – Dacia lansează cutia robotizată Easy-R

Autor: ProMotor 31 mai 2016 Știri auto
VIDEO – Dacia lansează cutia robotizată Easy-R

 


Dacia va lansa în România, începând cu luna iunie, cutia de viteze robotizată Easy-R, iar versiunea Logan Laureate echipată cu această cutie va fi cu doar 500 de euro mai scumpă decât varianta cu cutie manuală.

Aceasta va avea 5 trepte pe motorizarea TCe 90 CP, respectiv, cu 6 trepte, pe motorizarea 1.5 dCI 90 CP, ambele asociate cu sistemul Stop & Start.

Cutia dispune de un sistem de acţionare electromagnetic (pilotat de un calculator) care asigură debreierea, schimbarea vitezelor şi acţionarea ambreiajului în locul şoferului. Ea dispune de două moduri de funcţionare: Drive sau Manual.

În modul Drive, schimbarea treptelor de viteză este realizată de calculator, pe baza informaţiilor referitoare la condiţiile de rulare, cum ar fi turaţia motorului, viteza de deplasare, stilul de condus al şoferului, etc. Modul Drive îl scuteşte pe şofer de grija de a acţiona ambreiajul şi de a schimba treptele de viteză. Prin ridicarea pedalei de frână, vehiculul avansează sau se deplasează înapoi cu viteză redusă fără a fi necesară acţionarea pedalei de acceleraţie. Această funcţie facilitează manevrele la viteză mică (în parcare) şi permite stabilizarea maşinii în rampele cu înclinare redusă, completând astfel sistemul Hill Start Assist. În plus, această funcţie este utilă în cazul traficului aglomerat.

În modul Manual, şoferul decide singur momentul schimbării treptelor de viteză. El poate  astfel selecta treapta de viteză potrivită pentru o depăşire neprevăzută sau în cazul unei aderenţe scăzute pe o şosea acoperită cu zăpadă. Pentru aceasta este suficient ca maneta să fie plasată în poziţia M. Din acest moment, trecerea la o viteză superioară sau inferioară se face prin acţionarea manetei în sensul + sau –.

În cazul în care este necesară o accelerare energică, cutia trece automat într-o treaptă inferioară şi furnizează astfel cât mai rapid performanţa maximă disponibilă (kick down). Ea poate retrograda cu până la două trepte de viteză, ceea ce te poate ajuta în cazul unei depăşiri sau când ai brusc nevoie de mai multă putere.

Potrivit Dacia, cutia de viteze robotizată oferă un consum şi emisii de CO2 identice cu cele specifice versiunii manuale.

Cutia de viteze Easy-R este disponibilă, din luna iunie, pe versiunile Laureate şi Prestige ale modelelor Logan, Logan MCV şi Sandero, precum şi pe Sandero Stepway.

Preţurile variază între 10 350 Euro (TVA inclus) pentru modelul Logan Laureate 0.9 TCe 90 CP Easy-R şi 13 600 Euro (TVA inclus) pentru modelul Logan MCV Prestige 1.5dCi 90 CP Easy-R.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide