VIDEO: Maşina autonomă controlată prin iPad

Cercetătorii specializaţi în tehnologie robotizată de la Universitate din Oxford au găsit o întrebuinţare mai serioasă şi mai practică pentru iPad, care nu include navigatul pe internet şi încărcarea de poze cu pisici pe Facebook sau Instagram.

VIDEO: Maşina autonomă controlată prin iPad VIDEO: Maşina autonomă controlată prin iPad

Revenind la lucruri serioase, sistemul care se vrea a fi unul low-cost s-ar putea dovedi o importantă descoperire în domeniul auto, din moment ce poate oferi şoferilor momente de pauză pe anuminte porţiuni de drum, pe parcursul cărora maşina preia controlul şi se conduce singură.

Pentru testarea tehnologiei, cercetătorii englezi de la Oxford University au folosit un model electric Nissan Leaf modificat coresponzător cu cerinţele sistemului de navigare, iar modul de funcţionare al acestuia este cât se poate de simplu. Iniţial, un set de camere şi fascicule laser ascunse în caroserie scanează şi creează o hartă virtuală a mediului înconjurător, după care transmit informaţia către un computer amplasat în portbagaj.

În a doua fază, iPad-ul amplasat pe consola centrală va afişa un mesaj prin care sistemul cere şoferului persmisiunea să preia controlul maşinii pe o porţiune familiară a drumului, scanată anterior. Dacă şoferul aprobă schimbul, maşina va trece pe modul "auto drive". Acesta poate fi dezactivat în orice moment, printr-o uşoară apăsare a pedalei de frână, iar controlul total al maşinii va fi redat şoferului.

"Momentan lucrăm la dezvoltarea unui sistem "auto drive" low-cost, care să nu fie bazat pe GPS ci pe diverşi senzori amplasaţi discret în caroserie, pentru că aceştia sunt disponibili la preţuri din ce în ce mai mici", a declarat Paul Newman, reprezentant al Departamentului de Inginerie şi Ştiinţă din cadrul Universităţii din Oxford.

Deşi momentan tot ansamblul ar costa în jur de 5.000 de lire sterline, echipa de cercetători lucrează pentru perfecţionarea unui sistem care să nu coste mai mult de 100 de lire sterline. O demonstraţie de funcţionare a sistemului poate fi observată în materialele VIDEO de mai jos.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.