Volkswagen anunţă că 11 milioane de maşini au software-ul mincinos, pune deoparte 6.5 miliarde de euro pentru daune

Autor: Adrian Mihălţianu 01 oct. 2015 Știri auto

Actualizare joi, 08.11.2015, ora 11.30 – Şeful Volkswagen din Statele Unite ale Americii, Michael Horn, a declarat în faţa autorităţilor americane că a ştiut de problema modelelor diesel încă din primăvara lui 2014.

Actualizare miercuri, 07.11.2015, ora 11.35 – Matthias Müller, noul CEO al Grupului Volkswagen, a declarat pentru publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung că rechemarea în service pentru maşinile afectate va începe în ianuarie 2016 şi ar trebuie să se încheie până la sfârşitul lui 2016.

Actualizare marţi, 06.11.2015, ora 16.10 – Volkswagen România a lansat o pagină web unde posesorii de modele diesel pot verifica, pe baza seriei de şasiu, dacă vor fi chemaţi în service.

Actualizare marţi, 06.11.2015, ora 10.00 – Reprezentanţii VAG au spus că lista de propulsoare afectate include unităţile diesel de 1,2 litri, 1,6 litri şi 2,0 litri. Totodată, numărul de maşini europene implicate în scandal a ajuns la opt milioane.

Actualizare joi, 01.10.2015, ora 16.20 – Autorităţile române dau asigurări că proprietarii de maşini implicate în Dieselgate nu vor plăti nimic atunci când motoarele diesel în chestiune vor fi reclasificate, iar timbrul de mediu va fi recalculat.

Actualizare joi, 01.10.2015, ora 16.16 – În România există un stoc de aproximativ 300 de maşini noi produse de Grupul Volkswagen care nu pot primi carte de identitate de la RAR.

Actualizare joi, 01.10.2015, ora 16.00 – Ministerul Mediului a dezvăluit prima cifră oficială referitoare la scandalul Dieselgate în România: 105.000 de maşini ale Grupului Volkswagen cu motoare Euro 5 EA 189 sunt în ţara noastră.

Actualizare miercuri, 30.09.2015, ora 13.00 – Grupul Volkswagen anunţă, printr-un comunicat oficial, că va anunţa autorităţile competente în luna octombrie 2015 despre măsurile pe care le va lua în legătură cu maşinile echipate cu motorul diesel Euro 5 EA 189. Totodată, mărcile implicate în scandalul Dieselgate vor crea site-uri naţionale în care vor publica informaţii ajutătoare pentru clienţi. După stabilirea paşilor care trebuie urmaţi, maşinile afectate vor fi chemate în service pentru remedierea problemelor.

„O evaluare internă realizată vineri a stabilit că este necesară o procedură de service pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars dintr-un total de unsprezece milioane de vehicule ale Grupului din toată lumea. Aceste vehicule de anumite modele şi ani de fabricaţie (cum ar fi a şasea generaţie a Volkswagen Golf, a şaptea generaţie a Volkswagen Passat sau prima generaţie a Volkswagen Tiguan) sunt echipate cu motoare diesel tip EA 189”, se arată în comunicatul trimis de VW.

Actualizare joi, 24.09.2015, ora 11.00 – Noul şef al grupului Volkswagen va fi Matthias Muller, fostul şef Porsche. Între timp, Volkswagen a dat publicităţii un comunicat mai detaliat, în care ne anunţă că:

Încrederea clienţilor noştri şi a publicului este şi va rămâne de importanţă esenţială pentru noi! Regretăm sincer şi profund că v-am trădat încrederea şi ne ocupăm cât mai rapid posibil de toate aspectele care vă afectează.

Toate autovehiculele în cauză sunt absolut sigure şi funcţionale pe şosea. Chestiunea respectivă se referă exclusiv la substanţele poluante emise. Vom înlătura acest neajuns! Bineînţeles că ne vom asuma întreaga răspundere şi costurile pentru măsurile necesare.

Dar acest proces necesită timp – timp pentru analizarea circumstanţelor şi timp pentru iniţierea măsurilor tehnice.

Autovehiculele noi cu motoare diesel Euro 6  oferite în prezent de către Grupul Volkswagen în Uniunea Europeană îndeplinesc cerinţele legii, precum şi standardele de mediu. Softul în cauză nu afectează manevrabilitatea, consumul sau emisiile. Exclusiv la autovehiculele cu motor din seria EA 189 au fost constatate diferenţe remarcabile între valorile la bancul de teste şi cele din utilizarea efectivă pe şosea. Volkswagen lucrează în forţă la înlăturarea acestor devieri prin măsuri tehnice.

Vă rugăm să aveţi înţelegerea că momentan nu putem specifica în detaliu care modele şi care ani de fabricaţie sunt afectaţi. Vă vom oferi informaţii adiţionale imediat ce acest lucru este posibil.

Noi cei de la Volkswagen vom face tot posibilul pentru a recâştiga pe deplin încrederea pe care atât de mulţi oameni ne-au acordat-o şi vom face tot ceea ce este necesar pentru a înlătura daunele.” (s.n.)

Preţul acţiunilor VW a început să-şi revină timid în cursul zilei de miercuri şi în dimineaţa zilei de joi. În acelaşi timp, acţiunile BMW şi a altor fabricanţi auto au scăzut în cursul zilei de miercuri din cauza unui articol din revista germană AutoBild care afirma că normele de poluare sunt încălcate şi de alte maşini, cum ar fi BMW X3 xDrive 20d. BMW a negat cu vehemenţă aceste informaţii, iar AutoBild a retractat cele afirmate iniţial, fără ca acest lucru să ducă însă la recuperarea miliardelor de euro pierdute de companie pe burse.

Actualizare miercuri, 23.09.2015, ora 18.00: Şeful Volkswagen, Martin Winterkorn, şi-a dat demisia, urmând ca în locul lui să fie numit un alt CEO. Se încheie astfel o perioadă fastă pentru grupul german, care a reuşit să devină liderul mondial sub conducerea lui Winterkorn, în urma unei strategii de extindere agresivă.

Actualizare ora 20.50 – Volkswagen neagă zvonurile apărute în presa germană cu privire la debarcarea lui Martin Winterkorn de la conducerea companiei. Acesta a apărut în mod public pentru a-şi cere, încă o dată, scuze, şi pentru a asigura asupra faptului că grupul va coopera pe deplin pentru a rezolva problema.

Actualizare ora 17.05 – şeful Volkswagen, Martin Winterkorn, ar putea fi înlocuit de la conducerea companiei, relatează presa germană. Interesant este că acesta câştigase încrederea board-ului de administraţie în lupta pentru putere de de acum câteva luni cu Ferdinand Piech, şi că ar fi urmat să i se reînnoiască contractul chiar în această săptămână. Cel care ar putea să-l înlocuiască la conducerea grupului este şeful Porsche, Matthias Muller, în vârstă de 59 de ani.

Actualizare ora 16.23 – comunicatul oficial din partea Volkswagen AG ne anunţă următoarele: „Din investigaţiile interne adiţionale efectuate până în prezent, a rezultat că respectivul soft de management al motorului este instalat şi la alte autovehicule diesel ale Grupului Volkswagen. La majoritatea acestor motoare, acest soft nu are niciun fel de efecte. În discuţie sunt autovehiculele cu motoare tip EA 189, care reprezintă un volum total de circa unsprezece milioane autovehicule la nivel mondial. Exclusiv la acest tip de motor a fost constatată o abatere între valorile la bancul de teste şi cele din utilizarea efectivă pe şosea. Volkswagen lucrează în forţă la înlăturarea prin măsuri tehnice a acestor devieri. (…) Volkswagen nu tolerează încălcări ale legii de niciun fel. Obiectivul principal al Consiliului de Administraţie rămâne în continuare recâştigarea încrederii pierdute şi înlăturarea daunelor pentru clienţii noştri. Grupul va informa permanent şi transparent publicul cu privire la evoluţia investigaţiilor.”

Actualizare ora 15.30 – acţiunile VW au căzut cu mai mult de 37% faţă de începutul săptămânii. Compania a pierdut peste 24 de miliarde de euro din capitalizare în mai puţin de două zile.

Actualizare marţi, 22.09.2015, ora 10.00 – Volkswagen se află în centrul celui mai mare şi, probabil, celui mai costisitor scandal din istoria automobilismului. În urma unei anchete a autorităţilor americane, a fost adusă acuzaţia că maşinile Volkswagen şi Audi dotate cu motorizări diesel păcăleau testele de emisii de noxe, datorită unui software special conceput care pornea sistemele de reducere a noxelor doar atunci când erau efectuate testele de laborator. În restul timpului, maşinile poluau mai mult de 40 de ori decât normele legale americane.

Articolul original, în continuare.

Oficialii grupului şi-au cerut deja în mod oficial scuze, declarând cât se poate de franc la lansarea de aseară a noului VW Passat în SUA  că „au comis-o”, iar astăzi grupul a anunţat că pune deoparte 6.5 miliarde de euro pentru a putea reacţiona la scandalul imens în care a fost implicat. Totuşi, anunţul vine alături de o informaţie care îngheaţă sângele-n vine: 11 milioane de autovehicule Volkswagen ar fi dotate cu acest software mincinos! Efectele scandalului au fost deja uriaşe pentru companie: acţiunile sale s-au prăbuşit cu peste 20% în doar două zile.

Reclamele VW aveau, totuşi, dreptate: „Consum absurd de mic”

Practic, dacă ne uităm pe datele de producţie din ultimii cinci ani, se pare că aproape toate maşinile diesel produse de grup au fost dotate cu acest software. Oficialii susţin că software-ul se activează, totuşi, doar la motoarele de 2 litri Euro 5. Motivul este încă neclar, dar ar putea avea legătură cu costurile suplimentare de producţie legate de substanţele active din aceste sisteme de curăţare a noxelor. Practic, cei de la Volkswagen s-ar fi gândit că economisesc zeci de milioane de euro anual dacă nu mai investesc în aceste substanţe. În plus, consumul de motorină e mai mic atunci când sistemul de curăţare a NOx e dezactivat. Calculul lor a dat greş, iar daunele sunt imposibil de calculat – pe lângă penalizările de miliarde de euro pe care le vor plăti la nivel american şi european, oficialii Volkswagen riscă şi pedepse penale, iar încrederea consumatorilor vestici în produsele grupului poate fi zdruncinată serios.

Cele 6.5 miliarde de euro au fost puse deoparte pentru a face faţă costurilor de servisare a tuturor maşinilor afectate, precum şi a proceselor care vor veni cu siguranţă. De asemenea, atitudinea oficialilor grupului Volkswagen e una de cooperare: au declarat că prioritatea lor este să „recâştige încrederea consumatorilor”. Interesant este şi faptul că scandalul are o amploare mult mai mare decât cel care a afectat Toyota (din cauza airbagurilor defectuoase) sau GM (din cauza ascunderii unor defecte care s-au dovedit a fi fatale) – deşi n-a murit încă nimeni din cauza nerespectării normelor privitoare la noxe de către maşinile VAG, e mult mai greu de acceptat faptul că, timp de mai bine de un an, oficialii Volkswagen au minţit cu bună ştiinţă şi de repetate ori atunci când erau întrebaţi de către autorităţile americane cu privire la cauzele discrepanţelor mari între testele de laborator şi cele din traficul real.

Volkswagen s-a pus singur într-o poziţie suprarealistă: de la liderul consumului mic, la poluatorul fără ruşine. Cine ar fi crezut?

Din păcate (sau din fericire), acesta ar putea fi ultimul cui din coşciugul motorizărilor diesel în America, dar şi un factor extrem de important în trecerea la motorizări hibride electric-benzină. Costurile motorizărilor diesel compatibile Euro 6 erau oricum din ce în ce mai mari, iar grupul VAG se va vedea lipsit acum exact de fondurile de care avea nevoie pentru a produce următoarea generaţie de motorizări de acest gen.

Oricum ar fi, viitorul nu mai arată deloc bine pentru liderul mondial în vânzările de maşini. Având în vedere şi studiile care arată că maşinile diesel poluează de şapte ori mai mult decât declară în testele de laborator, e posibil ca şi alţi fabricanţi de maşini să aibă sisteme similare, care să nu cureţe gazele de eşapament de noxe la nivelul cerut de lege. 

Scandalul e abia la început, iar efectele vor fi puternic resimţite în întreaga lume auto.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide