ZIL a construit un vehicul militar care ne aduce aminte de filmele SF din 1970

Producătorul rusesc de echipament greu şi vehicule blindate ZIL reuşeşte să surprindă din nou mapamondul, odată cu prezentarea acestei bizarerii de transportor militar. Detalii în cele ce urmează.

ZIL a construit un vehicul militar care ne aduce aminte de filmele SF din 1970 ZIL a construit un vehicul militar care ne aduce aminte de filmele SF din 1970

Nu este prima dată când ZIL intră în radarele noastre. Acum câţiva ani, Zavod imeni Likhachova a prezentat un concept de limuzină prezidenţială - căci, da, ZIL se ocupă şi de producerea celei mai importante maşini a naţiunii. 

Ceea ce a urmat - adică materializarea conceptului - s-a întâmplat în purul stil comunist, unde ideile măreţe sunt trunchiate şi secate până când se ajunge la asta. 

De la asta.

De data aceasta, ZIL ne surprinde cu un... concept deja materializat. Cu alte cuvinte, toate materialele transportorului militar sunt existente şi se pot folosi în producţia de serie a vehiculului.

Aşezat pe un şasiu de Humvee, ZIL poate căra până la zece persoane. Scaunele din spate sunt rotative şi pot fi folosite de artilerişti, care se folosesc de gemuleţele din spate pentru a scăpa de urmăritori.

Acest concept a fost făcut la cererea armatei ruse, care-şi doreşte un 4x4 cu masă între 1 şi 2,5 tone. Exemplarul din imagine este propulsat de un motor diesel Cummins cu patru cilindri în linie care produce 185 CP şi care este ajutat de o transmisie cu cinci rapoarte, împreună de o cutie de transfer cu treaptă de forţă.

După cum am început să spunem în titlu, designul este un exemplu clar de paleofuturism prematur. Dacă nu ştii ce este paleofuturismul, gândeşte-te la toate filmele sau desenele (animate) vechi în care era prezentat viitorul. În cazul lui ZIL, tehnologia din trecut se întâlneşte cu designul de viitor. Nu putem să ne dăm seama dacă ne place, dar putem spune că este absolut bizar. 

... şi ne-am dori să vedem o întrecere între ZIL şi GHE-O.

via AutoExpress

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.