Zvonuri: va realiza Porsche, în premieră, un motor boxer cu 8 cilindri?

”Capul lui Ferrari îl vrem!” - cam aşa ar putea fi traduse zvonurile conform cărora oficialii Porsche doresc să realizeze un rival redutabil pentru sportivele Ferrari cu motoare V8. Prin urmare, este posibil să asistăm la o premieră istorică: primul motor boxer cu 8 cilindri făcut de Porsche.

Zvonuri: va realiza Porsche, în premieră, un motor boxer cu 8 cilindri? Zvonuri: va realiza Porsche, în premieră, un motor boxer cu 8 cilindri?

Deşi când spui Porsche te gândeşti automat la deja miticul Porsche 911, producătorul german de maşini sport le-a oferit colecţionarilor şi câteva modele supersport foarte apreciate, cum ar fi Porsche 959 (cea mai rapidă maşină de serie în 1986) sau Porsche Carrera GT (produs în numai 1.282 de exemplare).

Conform surselor celor de la Autocar, oficialii germani se simt frustraţi din cauză că Porsche nu are un competitor serios pentru bolizii Ferrari cu motoare V8 şi cu preţuri în zona celor 250.000 euro. În plus, inginerii germani spun că soluţia "6 cilindri boxer" are limitele sale, nefiind eficientă pentru motoare mai mari de 4,0 litri.

Prin urmare, unu plus unu fac doi, aşa încât cei de la Porsches-au apucat de lucru pentru a crea un supercar cu motor în 8 cilindri, care se pare că va fi diferit de recent anunţatul Porsche 918, care va fi vârful de lance al mărcii, urmând a costa peste jumătate de milion de euro.

Ideea unui boxer cu 8 cilindri se pare că a pornit de la noul motor boxer cu 4 cilindri şi turbocompresor, care va fi oferit pe cel mai mic roadster al mărcii (model care va fi dezvoltat pe platforma lui Volkswagen BlueSport Concept). Astfel, micul propulsor va sta la baza unei noi familii modulare de motoare boxer, cu 6 şi cu 8 cilindri.

Dimensinile mai mari ale noului motor vor impune o soluţie mai compactă pentru transmisie, iar inginerii au în vedere dezvolarea unei transmisii ultra-compacte, derivată din cea a lui Carrera GT. Mai există şi problema plasării diferenţialului, plus alte complicaţii tehnologice, dar germanii nu se dau bătuţi.

Inginerii Porsche au mai tatonat terenul soluţiei boxer cu 8 cilindri: în 1969 au fost realizate două modele Porsche 914 cu astfel de motoare, unul fiind făcut cadou lui Ferry Porsche (fiul lui Ferdinand Porsche) la aniversarea sa de 60 de ani, iar celălalt găsindu-şi locul în Muzeul Porsche din Stuttgart.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.