Paştile pe şosele şi în trafic

Autor: Oraan Mărculescu 25 apr. 2009 Opinii

În spirit creştinesc, ţin neapărat să le urez Paşti Fericite tuturor celor de pe şosele. Şi mai ales:

  • şmecherului cu Skoda Octavia neagră, cu număr de IF, care gonea cu peste 100 km/h prin satele pline de oameni care mergeau la biserică şi m-a depăşit printr-o manevră de "Fast and Furious: Tokyo Drift" (nu a fost greu, praful era suficient de mult, iar eu mergeam cu viteză foarte mică, foarte atent să nu îmi sară cineva în faţă).

  • tipului de pe centura oraşului Alba Iulia, cu un Opel Astra din anii ’90, care a considerat oportun să intre în depăşire din contrasens, forţându-mă nu doar să frânez brusc, ba chiar să ies pe acostament pentru a evita o ciocnire frontală.

  • băieţilor cu un Golf 3 cu oglinzi stil M3, care au intrat în depăşire în curbă fără vizibilitate, pe linie continuă, iar, la un moment dat, s-au repliat băgându-se brusc în faţa unei maşini din coloană, ceea ce se putea solda cu un accident în lanţ – de fapt, cred că tipul de la volana a avut o premoniţie, deoarece în secunda imediat următoare a apărut de pe contrasens un camion…

  • tuturor celor care în noaptea de înviere au ieşit cu maşina la promenadă, claxonând cu înverşunare mulţimile adunate cu coşuri pe lângă biserici.

  • celor care, pe autostradă, găsesc de cuviinţă să te depăşească la mustaţă, în condiţiile în care ai 120 km/h, iar pe prima bandă sunt binecunoscutele şleauri lăsate de camioane, din cauza asfaltului prost, de care se fac responsabili foştii de pe la administraţia drumurilor – a, să nu uit să le urez şi acestora sărbători fericite, doar şi ei sunt oameni.

  • multor şoferi de şoferi, care merg cu stopurile de ceaţă în funcţiune şi nu îşi dau seama cât de obositor este să primeşti acea lumină roşie în ochi, în timp ce rulezi în spatele lui şi te gândeşti oare prin ce modalitate să îl atenţionezi, din moment ce el nu bagă în seamă beculeţul galben de pe bord?

  • celor care taie curbele şi intră cel puţin cu jumătate din maşină pe banda ta în aproape orice curbă, de te ia cu fiori când te gândeşti ce s-ar fi întâmplat dacă erai mai aproape de linia de demarcaţie a celor două benzi de rulare.

  • autorităţilor care limitează viteza nejustificat în multe localităţi, asigurând astfel factori propice oboselii şi stresului la un drum lung – cel puţin prin localităţile din apropiere de Râmnicu Vâlcea, limitarea la 40 km/h şi linia continuă îţi scot peri albi, ajungând să fii mai atent la vitezometru decât la eventualele pericole de pe şosea.

Ar mai fi destui pe şoselele noastre care merită creştinescul Paşti Fericite. Sau poate ar trebui să fiu sincer şi să le urez, de fapt, să pască fericiţi?! Pentru că nu îi consider şoferi responsabili, ci am impresia că la volanul acelor maşini erau de fapt nişte copitate sau cornute umanoide. Care, în câteva rânduri, au fost cât pe ce să mă trimită mai aproape de Creator, doar pentru că ei se cred infailibili.

Sunt conştient că, în fiecare kilometru parcurs, poate apărea o situaţie care să mă transforme într-o statistică rutieră, indiferent cât de mult respect regulile de circulaţie, dar mai ales cele de bun simţ pe şosea. Însă, deocamdată, nu îmi rămâne decât să mă bucur: am scăpat şi de data aceasta de un asemenea deznodământ.

Pun pariu că mai aveţi multe alte cazuri de adăugat pe lista celor cărora le-am urat Paşti Fericite în acest editorial. Aşa încât vă poftesc să ne împărtăşiţi păţaniile voastre de pe şosele, cu ocazia acestor sărbători de Paşti.
 
P.S.
… după care, nu peste mult timp, urmează weekendul prelungit de 1 Mai. Ne urez tuturor să nu ajungem statistici în traficul rutier!
Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide