Taxa auto triplată – subiect de dispută europeană

Autor: Cosmin Iordache 10 dec. 2008 Știri auto
Taxa auto triplată – subiect de dispută europeană

Ieri Comisia Europeană a considerat discriminatorie scutirea de taxă doar a automobilelor noi cu norma EURO 4 cu cilindree mai mică de 2.000 cmc.  Astăzi guvernanţii, prin vocea purtătorului de cuvânt Camelia Spătaru, declară, conform MEDIAFAX că totul a fost o neînţelegere: "Articolul al 2-lea al ordonanţei se referă la autovehiculele care vor fi înmatriculate, începând cu data de 15 decembrie 2008, pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce se traduce prin autovehicule cu norma de poluare Euro 4".

Ceea ce spun ei este de fapt că nu se face referire la statutul de automobil nou sau rulat, ci la prima înmatriculare în spaţiul UE, care trebuie să fie realizată după 15 decembrie 2008. Mai exact este vorba de automobilele noi, care sunt oricum EURO4, sau alte automobile cu norma EURO 4, neînmatriculate încă în spaţiul comunitar. Acesta este un caz utopic să crezi că cineva şi-a cumpărat un model anterior, dar nu l-a înmatriculat până în prezent şi acesta va putea fi scutit de taxa auto.

Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial menţionează că începând din 15 decembrie, autovehiculele a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi (cmc) şi care sunt înmatriculate pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene sunt exceptate de la plata taxei pe poluare până la data de 31 decembrie 2009. De asemenea, începând de luni, 8 decembrie, sunt exceptate de la plata taxei auto toate maşinile conforme normelor Euro 5 şi Euro 6, precum şi vehiculele electrice şi hibride.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide