Veniturile petroliştilor depăşesc o mie de miliarde!

Autor: Oraan Mărculescu 12 iul. 2008 Știri auto
Veniturile petroliştilor depăşesc o mie de miliarde!

Până când încercaţi să realizaţi cam cât înseamnă, ca valoare, 1.251.000.000.000 de dolari americani, vă spunem că în primele 6 luni ale acestui an, ţările membre OPEC au exportat petrol în valoare de 645 miliarde de dolari, conform unui studiu al organismului guvernamental american EIA – Energy Information Administration. Având în vedere că în 2007 suma a fost de 671 miliarde, ar însemna ca, la sfârşitul lui 2008, explozia preţului barilului de petrol să ducă la dublarea veniturilor marilor exportatori de petrol, faţă de 2007.

Arabia Saudită are felia cea mai mare, cu 192 miliarde, în timp ce Irak înregistrează "doar" 39 miliarde, cu un miliard mai mult ca pe tot anul 2007! De fapt, cei mai mari exportatori de petrol se găsesc sub aria de influenţă americană, astfel încât această ştire este clar că va da apă la moară amatorilor de scenarii – oricum, nu este de neglijat că, de la momentul 11 septembrie 2001 până în prezent, preţurile carburanţilor în USA au crescut de aproape 5 ori!

Mulţi dintre analiştii internaţionali consideră că această explozie a preţului barilului de petrol va avea ca efect orientarea clienţilor către noile tehnologii de propulsie şi implementarea mai rapidă a acestora în domeniul auto. Ceea ce înseamă, oare, că arabii vor deveni săraci în câţiva ani?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide