Coborâţi în realitate, cumpăraţi maşini cu capul!

Autor: Dan Vache 18 mart. 2009 Opinii
Coborâţi în realitate, cumpăraţi maşini cu capul!

www.buhnici.roInformaţie gratis despre lucruri care costă

Chiar dacă nu avem nimic în cont, dar putem contracta o finanţare în leasing cu o rată de 700 de euro, o vom face pentru cea mai tare maşină pe care o găsim în banii ăştia. Deşi stăm la bloc…

Ce maşină merită cu adevărat să îţi iei, dacă aceasta nu este pentru tine o sufragerie exagerat de luxoasă cu care să defilezi prin centru? Pe unii s-ar putea să îi uimească, dar prima propunere nu are mai mult de şase cai putere şi doar două roţi. Sfatul meu, cumpără-ţi pentru oraş un scuter.

Începe cu un moped de 49 cmc, pentru care nu îţi trebuie categoria A în permis. Vei descoperi că distanţele se scurtează de patru ori… ca timp, iar consumul scade cel puţin la fel de mult prin comparaţie cu utilizarea maşinii pentru navetă. Unde mai pui că parcarea e o joacă.

Vei auzi mai mult, inclusiv claxoane, însă vei descoperi în oraş lucruri şi locuri interesante. Un scuter decent se găseşte de cumpărat la mâna a doua de la 2.000 RON. Nu merită să iei unul nou de la început, cel puţin până înveţi să îl manevrezi şi să îl întreţii.

Evită-le pe cele chinezeşti "noname" şi pe cele cu roata foarte mică. Cel mai bine cumperi unul de la o marcă ceva mai bine cunoscută – Kymco, Suzuki, Piaggio, Malaguti etc.

Încearcă să nu cumperi de la firme care nu oferă şi service. Scuterele se defectează relativ mai des decât maşinile. Du-ţi regulat la revizie utilajul, mai ales dacă îl foloseşti intens în Bucureşti. Foarte important este să nu mergi fără ulei – ieftin şi bun se găseşte în benzinăriile Petrom – şi schimbă regulat filtrul de aer, bujia şi electronica la nevoie. Cablajele se pot uza şi ele, iar un scurt-circuit te poate ţine de asemenea pe dreapta.

Cauciucurile bune înseamnă frânare şi manevrabilitate mai bune, nu te zgârci nici aici. Acumulatorul trebuie schimbat şi el la primele semne de oboseală – cele mai bune sunt Varta. Par multe cheltuielile, însă costurile sunt mai mici comparativ cu cele pentru o maşină pe care o "forjezi" în oraş.

Benzina. Mare atenţie. Dacă nu foloseşti scuterul zilnic, benzina de o calitate mai slabă îţi poate crea probleme. Alimentează cu cea mai scumpă benzină de 95 pe care o găseşti în zona ta. Nu folosi benzină cu cifra octanică 98, 99 sau 100, că distrugi motorul.

Cumpără o cască din prima zi. Nu da mai puţin de 200 RON pe ea, deoarece o faci pentru capul tău. Zgârcenia te poate costa viaţa… la propriu, aşa că ia-o pe cea mai scumpă pe care ţi-o permiţi.

Pune-ţi parbriz. Ideal este să îţi ajungă până deasupra nivelului capului. Se va dovedi o investiţie pe timp de ploaie, frig sau chiar accident.

De acum eşti pregătit să înfrunţi oraşul. Trebuie să fii extrem de ATENT în trafic, aşa că încearcă să nu foloseşti iPod-ul sau telefonul. Şoferii români pot fi uneori atât de frustraţi de aglomeraţie, neatenţi sau invidioşi pe scuterişti, că pot face prostii grave.

Când depăşeşti coloana urmăreşte-le cu atenţie mâinile lor pe volan, privirea şi poziţia roţilor. Trebuie să intuieşti dacă vor ieşi din coloană sau vor schimba direcţia, pentru că, de cele mai multe ori, nu semnalizează.

În intersecţii stai cu ochii în patru. Începătorii şi chiar cei mai exprimentaţi nu te văd la timp şi vei fi nevoit să îi fereşti tu. Mare atenţie la camionagii, şoferi de autobuz sau microbuz. Am fost la un pas să fiu făcut pachet de un idiot care a venit intenţionat spre mine, la intimidare, de pe contrasens. Din fericire, am scăpat la mustaţă de câteva accidente. Experienţa de şofer şi-a spus cuvântul.

Asta este experienţa mea pe scuter după câteva luni prin Bucureşti. Azi mă simt mai motivat ca oricând să urc şi mai des pe două roţi. Pentru naveta din oraş voi cumpăra un Suzuki Burgman 400. E la super-ofertă modelul 2008. Maşinuţa va rămâne, aşadar, numai pentru zile foarte ploioase şi weekend, aşa cum e normal. Ce rost are să alerg cei 200 de cai ai Type-R-ului din semafor în semafor?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide