România – previziuni rutiere

Autor: Cosmin Iordache 04 mai 2009 Opinii
România – previziuni rutiere

Copiii copiilor noştri se vor bucura de drumuri ca în Vest, aceasta este concluzia unui studiu al companiei A.T. Kerney, citat de MEDIAFAX.

Conform specialiştilor în previziuni economice, România va ajunge la acelaşi nivel de dezvoltare rutieră cu arealul vestic de abia peste 130 de ani dacă se păstrează actualul ritm de infuzie a fondurilor pentru drumuri. Este o previziune mai amară decât orice glumă pesimistă a unui şofer amărât prins în drumul spre Valea Prahovei sau litoral la sfârşit de săptămână.

România stă bine în prezent doar la procente de creştere a investiţiilor, fiind prima din Europa cu o creştere de 30%. Însă sumele sunt atât de mici, încât, dacă se va merge aşa, s-ar putea ca noi să avem drumuri bune când vesticii o să aibă nave spaţiale.

De exemplu, în România sumele investite anul trecut în şosele au fost de 4,5 ori mai mici decât în Polonia. De asemenea, densitatea drumurilor în România este de 4 ori mai mică decât a vecinilor din Europa Centrală şi de 14 ori mai mică decât în Europa Vestică. Mai important este că la capitolul autostrăzi suntem repetenţi şi restanţele la drumuri internaţionale se anunţă examene prea grele pentru a le trece în viitorul apropiat.

Veţi spune că, la prima vedere, problema este lipsa fondurilor, dar nu este chiar aşa – şi în acest an Guvernul a alocat 10 miliarde de euro pentru investiţiile publice în infrastructură şi Uniunea Europeană a pus la dispoziţia României 3,4 miliarde de euro accesibili cu proiecte de dezvoltare. Şi tocmai această exprimare clişeu  "Proiecte de dezvoltare" este punctul nevralgic, pentru că în ochii Uniunii Europene înseamnă a-i investi ingenios şi ÎN TOTALITATE în drumuri şi NU după algoritmul la 2 euro investiţi, 1 va poposi în buzunarul privat al dezvoltatorului.

Cel mai bine ilustrează situaţia Adrian Cârciumaru, consultant A.T. Kerney: "Adevărul este că România nu şi-a făcut temele pentru a atrage fonduri UE şi investitori privaţi. Autorităţile nu au fost în stare să dezvolte şi să realizeze proiecte interesante şi parteneriate publice private".

Deci ideal ar fi să tragem husele şi să sigilăm uşile de la garaje şi să ne criogenăm, în speranţa ca la 1 ianuarie 2139 ne vom trezi, vom avea drumuri fine ca mesele de biliard, dar vom constata că suntem singurii care mai circulăm terestru şi vom citi un raport A.T. Kerney care va spune că vom avea nevoie de încă 320 de ani ca să ajungem în ton cu vremurile.

Mă întreb oare guvernul actual ce găselniţă va găsi, pentru a înlocui tăbliţele "Aici sunt banii dumneavoastră"?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide