10 articole de lege ignorate de şoferii români. DEZBATERE

Modificările repetate ale Codului Rutier şi anii trecuţi de la luarea permisului de conducere duc la situaţii în care şoferii români insistă asupra unor drepturi inexistente, sau încalcă legea fără să-şi dea seama.

10 articole de lege ignorate de şoferii români. DEZBATERE 10 articole de lege ignorate de şoferii români. DEZBATERE

Experimentul ProMotor: am creat un „chestionar auto” într-un limbaj diferit de cel utilizat de Poliţie, pentru a testa capacitatea şoferilor români de a interpreta şi aplica legea, dar şi pentru a isca discuţii.

Zecile de întrebări generate de unele dintre punctele acestui chestionar arată necunoaşterea fie a articolelor de lege noi, fie a practicii autorităţilor statului, fie pur şi simplu că unele articole de lege sunt neclare, iar interpretarea revine de multe ori poliţiştilor, de unde şi miile de contestaţii în instanţă.

Iată zece articole ignorate de şoferii români, precum şi explicaţia lor.

În cele ce urmează, sunt folosite textele OUG  nr. 195/2002 (Codul Rutier), modificată la 10.01.2013, precum şi Regulamentul de Aplicare a OUG nr. 195/2002, publicat la 04/10/2006, cu modificările la zi.

1. Când vrei să virezi la stânga, pe unde ocoleşti centrul intersecţiei?

Art. 110, pct. 2 din Regulament:

(2) Schimbarea direcţiei de mers spre stânga, în cazul vehiculelor care intră într-o intersecţie circulând pe acelaşi drum în aliniament, dar din sensuri opuse, se efectuează prin stânga centrului intersecţiei, fără intersectarea traiectoriei acestora.

E adevărat că şoferii care au luat permisul auto mai demult îl ocolesc prin dreapta, cum de altfel este şi natural pentru a nu bloca intersecţiile, însă legal este prin stânga. Că aplicarea acestui articol nu fluidizează traficul şi permite intrarea în intersecţie a unui număr mai mic de maşini este altă poveste.

Voi ce părere aveţi – ar trebui ca legea să revină la vechea ocolire a lui?

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.