Dacia Duster nu este Dacia SUV. Dar va fi?

Recunosc, am fost puţin luat de valul naţionalist şi am sperat că Dacia la Geneva 2009 ne va gratula cu un stand extrem de bogat. Nu a fost chiar aşa, dar elementul surpriză, Dacia Duster, s-a dovedit un adevărat succes de imagine.

Dacia Duster nu este Dacia SUV. Dar va fi? Dacia Duster nu este Dacia SUV. Dar va fi?

Scurgere de info sau teasing?La începutul lunii februarie, au apărut pe internet celebrele deja fragmente dintr-un misterios concept Dacia, la vremea respectivă pariul fiind pe Dacia Coupe la Geneva 2009.

În preajma Salonului Auto Geneva 2009, bursa zvonurilor a început să fie din ce în ce mai agitată: pe de o parte din cauza secretomaniei oficialilor Dacia, pe de altă parte datorită diverselor scurgeri de informaţii din interior, care, neputând fi verificate, au dat naştere la tot felul de supoziţii în presa auto şi nu numai.

Chiar dacă în mod oficial nu s-ar recunoaşte, "scăparea" pe internet a primelor imagini ale conceptului Dacia pare să fi fost bine concertată. De ce au apărut doar câteva detalii ale maşinii şi nu întreaga maşină? Totul pare, acum, similar cu o strategie reuşită de teasing - ba chiar foarte reuşită, deoarece nu doar românii, ci şi lumea auto internaţională a devenit extrem de curioasă despre ce pregăteşte Dacia la Geneva 2009.

ZEentry? Pana la urma, nuTeasingul oficial a venit să pună şi mai multe paie pe foc, prin prezentarea unor mici filmuleţe în stil desene animate, care arătau profilul viitorului concept - ba, mai mult, chiar pe site-ul oficial al salonului elveţian a apărut denumirea acestui concept, Dacia ZEentry (denumire infirmată, ulterior, de oficialii Dacia - dar cine să îi mai creadă?!).

Concomitent, au apărut informaţii cu privire la Dacia SUV: faptul că se va numi Dacia Duster, că va fi bazată pe platforma lui Sandero, ba a apărut chiar şi o schiţă realistă. Colac peste pupăză, sursele MEDIAFAX au declarat că Dacia SUV va fi prezentată la standul Dacia la Geneva 2009!

Aşa încât am tras o concluzie pripită şi foarte optimistă: Dacia va prezenta la Geneva 2009 atât un concept-car, cât şi noul Dacia SUV! Adică Dacia ZEentry şi Dacia Duster. Pe fondul mândriei naţionale, aproape orice urmă de logică obiectivă a dispărut... până când am fost pus în faţa realităţii.

Dacia Duster - vedeta si surprizaRealitate demnă de bancurile cu Radio Erevan: este adevărat că Dacia a expus la Geneva 2009 un concept şi noul model Dacia SUV? Da, cu câteva precizări:

  • nu au fost două maşini, ci numai una
  • nu Dacia SUV se numeşte Dacia Duster, ci conceptul
  • nu a fost prezentat modelul de serie Dacia SUV, ci un concept Dacia SUV (numit Dacia Duster...)

Moment în care m-am uitat în urmă la câteva editoriale şi mi-am dat seama că am greşit în privinţa estimărilor despre Dacia la Geneva 2009. Mai mult de atât, mi-am dat seama, cu o oarecare satisfacţie, că strategia departamentului de marketing Dacia a dat rezultate: ne-a indus în eroare pe toţi cei din presă, iar efectul surprizei a fost total în momentul dezvăluirii reuşitului concept Dacia Duster.

Impactul mediatic i-a costat foarte puţin pe cei de la Dacia, însă va avea mari beneficii în ce priveşte imaginea mărcii. Conceptul Dacia Duster devine, astfel, un fel de piatră de temelie pentru percepţia publicului - Dacia este un brand nou şi cu un viitor strălucit.

Dar oare acest lucru se va vedea, realist, şi pe plan comercial?

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.