Dacia la Barcelona 2009

Autor: Cosmin Iordache 28 apr. 2009 Opinii
Dacia la Barcelona 2009

Salonul Auto de la Barcelona 2009, desfăşurat în între 7 şi 19 mai, nu este un salon auto de prim rang, fiind umbrit de marile evenimente de profil Paris, Frankfurt sau Geneva. În acest an, însă, ar putea avea o însemnătate importantă pentru noi, românii.

Primul semn că nu va fi un salon neobservat de locuitorii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ni-l dă chiar Dacia, constuctorul invitând promotor.ro în capitala Cataluniei. Să fie un simplu gest de curtoazie sau Dacia chiar pregăteşte ceva?

Înclin să cred spre a doua variantă şi mintea îmi fuge la o inovaţie tehnologică despre care Dacia spune că o poate face, dar nu acum. Este vorba de prima maşină de la Mioveni cu o cutie automată.Care sunt motivele pentru care cred că la Barcelona vom vedea aşa ceva? În primul rând, pe fondul succesului emergent, introducerea versiunii cu transmisie automată ar fi un factor de susţinere a vânzărilor la export. Ori Dacia tocmai într-acolo şi-a îndreptat privirea şi nu degeaba va creşte cadenţa de producţie cu 140 de unităţi pe zi şi va angaja 500 de muncitori.

Al doilea zvon, unul însă plasat cu câteva trepte mai jos pe scara veridicului, este cel legat de lansarea modelului Dacia Sandero Cross. Acest model există deja în versiunea sud-americană, prin judeţul Argeş există voci care chiar pretind că l-au văzut, ar fi un imbold şi un pas pe tărâmul soft-roader, deci destule motive pentru a fi lansat. Ar fi totuşi un debut important şi parcă un salon mai de amploare s-ar preta unei asemenea premiere.

În schimb, cele mai importante premiere de la acest eveniment se anunţă momentan Opel Insignia OPC şi produsele de casă Seat Ibiza FR şi Leon Cupra. Posibile exponate ar putea fi şi facelifturile Skoda la Octavia RS şi Octavia Scout. Există posibilitatea ca surprize pe care nu le anticipăm încă să îşi facă loc, la această ediţie anunţându-şi prezenţa 54 de constructori, record absolut pentru un salon care în acest an aniversează 90 de ani.

Ar fi putut fi însă o celebrare tristă sau deloc, pentru că până în ianuarie nu se ştia dacă acest eveniment se va desfăşura sau nu. Statul spaniol a intervenit şi, prin inteligenta manevră de a oferi posibilitatea de deducere a cheltuielilor expozanţilor, în ultimul moment a salvat balul. Un bal la care să sperăm că Dacia nu va fi un fel de Cenuşăreasă, ci o regină în straie noi.

Voi ce credeţi că aduce nou Dacia la Barcelona 2009?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide