Dacia la Geneva 2009 - secretomanie nejustificată

Standul Dacia la Paris 2008 a fost aproape dezamăgitor - doar Dacia Logan MCV facelift a atras atenţia. În schimb, pentru Geneva 2009 sunt semnale foarte clare că Dacia va fi mult mai atractivă. Din păcate, nici o confirmare oficială.

Dacia la Geneva 2009 - secretomanie nejustificată Dacia la Geneva 2009 - secretomanie nejustificată

Până la urmă, va fi Dacia Coupe Concept la Geneva 2009? De când pozele cu detaliile acestui concept au făcut înconjurul globului la începutul lunii, altă informaţie nouă nu a mai apărut. Aşa încât au apăruz zvonurile negative, conform cărora vorbim de nişte capturi ale unei randări oarecare, făcute de un designer oarecare, fără nici o legătură cu Dacia sau studioul de design Renault.

Din punct de vedere oficial, Dacia Coupe Concept nu este nici confirmată, nici infirmată. Un fel de joc "credeţi ce vreţi", care nu face decât să alimenteze imaginaţia jurnaliştilor, speranţele fanilor şi sarcasmul antifanilor. Pe cine ajută acest lucru?

Ei bine, eu unul cred că nu ajută pe nimeni.

Dacă mă gândesc la ce reprezintă Dacia, mai ales acum, când se dovedeşte un colac nesperat de salvare pentru Renault, un model coupe sportiv nu mi se pare deloc important pentru Dacia. Vorbim de o marcă etichetată drept ieftină, o alternativă pentru maşinile coreene sau iminenta invazie de maşini chinezeşti, un brand destinat producţiei de mare volum. Ceea ce înseamnă maşini cu un caracter cât mai pragmatic.

Deşi foarte mulţi ne arătăm entuziaşti în privinţa unei maşini Dacia Coupe, realitatea este că prea puţini ar fi dispuşi să cumpere un asemenea model de nişă. Totuşi, un coupe relativ sportiv şi foarte ieftin este discutabil cât de mulţi clienţi ar putea atrage.

Dacă luăm exemplul Skoda (la care toată lumea raportează Dacia), ar trebui să ne gândim cel mult la o Dacia Sandero cu motor de 150 CP, un fel de frate de la ţară al lui Renault Clio Sport. O maşină ieftină, care să ofere şi performanţe cât de cât decente pentru piloţii de duminică, dar care să fie practică pentru restul timpului în care este utilizată. Iar caracterul practic este tocmai călcâiul lui Ahile la un coupe.

Mai intervin şi visele de Formula 1 ale multor puştani, care asociază termenul "coupe" cu superputere şi extravaganţă. Toate astea la bani foarte puţini? Mă îndoiesc, pentru că ar fi nevoie şi de o imagine pe măsură care să justifice investiţia. Iar imaginea Dacia, după cum spuneam, este 99% familistă. Ceea ce nu este absolut deloc rău.

De fapt, Dacia Coupe Concept cred că există şi, chiar dacă nu va apărea la Geneva 2009, tot o vom vedea curând, cel mai probabil în cursul acestui an. Şi asta pentru simplul fapt că este o modalitate foarte bună de a promova şi a obţine feedback pentru noul stil al celei de-a doua generaţii Dacia Logan.

Însă mai important decât Dacia Coupe Concept este mult-aşteptata premieră Dacia SUV.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.