Editoblog 28 iulie 2007

Autor: Dan Vache 28 iul. 2007 Opinii
Editoblog 28 iulie 2007

Ce este mai uşor: să alegi din cinci variante care este cel mai de succes cabriolet al anului sau să votezi cele mai interesante desene dintre sute de propuneri? Bineînţeles, prima variantă, unde BMW Seria 3 Cabrio s-a impus în faţa lui Audi TT Roadster cu o diferenţă destul de mică, de numai opt procente. Dar asta este o distracţie minoră pe lângă ecoul pe care l-a avut concursul de design ProMotor.

De la început trebuie să recunosc: mă fac vinovat de inducerea în eroare a multor participanţi, care au crezut că postarea desenelor pe site este echivalentă cu înscrierea în concursul oficial, cu premiul cel mare o excursie la Salonul de la Frankfurt. Nu o să invoc simplistul "suntem şi noi oameni…", ci ne vom însuşi criticile şi sugestiile voastre. Pentru că, da, pe viitor intenţionăm să vă punem la treabă, mulţi cerând cu insistenţă continuarea concursurilor de design. Doar designul înseamnă pasiune, pe care ProMotor pune accent.

În ceea ce priveşte votul userilor, ni s-a părut o idee foarte normală, chiar dacă punerea ei în aplicare a cam scârţâit. Din nou, ne asumăm răspunderea pentru modul relativ greoi în care v-am pus să punctaţi desenele, dar nu aţi avut o sarcină mai uşoară decât juriul oficial. Aproape o treime dintre voturile voastre au fost invalidate, din diverse motive: erau inepţii, acelaşi desen primea toate punctele din formular sau un participant era "sprijinit", în mod vizibil, de familie şi prieteni, prin alegerea exclusivă a lucrărilor acestuia. Cu toate acestea, considerăm inerente astfel de devieri, însă fără a prejudicia major rezultatul final, aşa că pe viitor părerea voastră va conta în alegerea finaliştilor..

Că Daniel Şioneanu este pe podiumul concursului oficial, dar şi preferatul userilor, sau că Mititelu Râzvan, cel care va merge la Frankfurt, nu se află între primii zece votaţi, cred că sunt exemple elocvente pentru forţa pe care o are votul userilor. Trecând peste corectitudinea votului sau lupta orgoliilor, ar trebui să ne gândim serios la altceva: posibilitatea celor cu talent de a se afirma. Acum, la început, nimeni cu capul pe umeri nu se poate aştepta să fie contactat imediat de case de design celebre doar pentru că desenele sale au apărut într-un concurs de design din Europa de Est… Însă, cu paşi mici şi voinţă, cei cu adevărat interesaţi de o carieră în domeniu pot profita de astfel de concursuri. Ideal ar fi ca aceştia să fie ajutaţi de comentarii şi critici pertinente, aşa ar evolua toţi. Din păcate, internetul românesc încă mai are destul până să treacă pragul pubertăţii şi înţelegerea corectă a libertăţii de exprimare. Dar se va ajunge şi acolo.

Ne mai lovim de o meteahnă încetăţenită de mass media de la noi: concursurile cu premii, în care contează mai mult ce câştigi decât cum participi. Având în vedere că designul este o treabă extrem de subiectivă, cred că premiile, oricum modice, trec pe plan secund. Oricum, cei pe care i-aţi votat nu se vor îmbogăţi de pe urma premiilor, decât sufleteşte. Sperăm să aibă mulţi de câştigat şi de pe urma discuţiilor, deşi intuim că urmează un nou val de controverse şi acuze. Însă ce ar fi pasiunea fără patimă?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide