Editorial

Cu minimum 17 noi modele ce vor apărea pe piaţă, 2008 se anunţă de pe acum drept anul SUV-ului, chiar dacă în vară vom vedea două noi modele de clasă mică fabricate în România: Sandero la Piteşti şi Fiesta la Craiova.

Editorial Editorial
În urmă cu mai bine de 2.000 de ani, romanii cucereau Europa şi datorită drumurilor impecabile. Unele dintre ele mai pot fi văzute şi astăzi, în Italia, într-o stare demnă de invidiat, care ridică serioase semne de întrebare la adresa celor păstorite de Primăria lui Videanu.

Drumuri proaspăt asfaltate au deja denivelări şi cratere mai mari decît cele de pe Lună. Şi atunci, în atari condiţii, cum să nu-ţi iei o maşină de teren? Dacă ăsta nu este singurul motiv pentru care-ţi cumperi un SUV, oricum contează destul de mult. Iar în 2008 vom vedea şi mai multe SUV-uri noi, pentru că aproape o treime din totalul modelelor nou-lansate vor fi maşini de teren.

Multe dintre ele însă nu vor fi folosite nici măcar un pic în offroad. Cine credeţi că îşi va lua un BMW X6 (model ce va fi lansat la Detroit în ianuarie, pentru a apărea în showroomuri în mai) sau un Nissan Murano (pe piaţa europeană, din septembrie) pentru a le scoate la iarbă verde sau a le cocoţa pe vîrf de munte?

Astea sînt maşini care au un alt rol: să te facă văzut, dar şi să-ţi dea o senzaţie de siguranţă, de confort sporit şi să manifeste aptitudini polivalente. În aceeaşi situaţie sînt şi Audi Q5 (prezentare abia în august şi debut la vînzare din septembrie), Mercedes GLK (lansare la Detroit, în ianuarie) sau Volvo XC60 (lansare la Paris, în septembrie).

Pentru cei cu fiţe şi mai mari, soluţia mai exclusivistă poartă numele de Infiniti, pentru că SUV-urile EX şi FX – noua generaţie – vor fi lansate în Europa în martie, la Geneva. Revenind pe pămînt, nu trebuie să uităm de Jeep Cherokee (din luna mai pe piaţă), Kia Sportage cu facelift (din martie), Renault Koleos (din iunie), Subaru Forester (tot din martie) şi mai ales Ford Kuga (lansare în mai).

Kuga ne interesează destul de mult pe noi, românii, pentru că este unul dintre modelele despre care se spune că urmează a fi construite la Uzinele Ford de la Craiova. Tot în 2008 vom vedea noua Toyota Land Cruiser (din martie pe şosele) şi Hyundai ix55. Variantă pentru Europa a modelului care în State poartă numele de VeraCruz, noul Hyundai va fi lansat abia în decembrie.

Din seria de maşini mai accesibile, trebuie să începem cu Dacia Sandero, un model care are mari şanse să devină una dintre cele mai bine vîndute maşini din România, începînd din iunie. Cu Sandero, modelul construit pe platformă de Logan, vor concura şi noul Ford Fiesta, un alt model ce va fi constuit în România, din septembrie, la Craiova, dar şi Citroen C3 (din septembrie),

Hyundai i20 (tot din septembrie) sau Ford Ka (din decembrie). În vară, pentru iubitorii de maşini de oraş, Mercedes va aduce facelifturile la A şi B-Klasse, în timp ce Alfa va lansa în octombrie micul Junior, un model mai scurt decît Alfa 147.

În Europa, cele mai bine vîndute maşini rămîn compactele, iar duelul suprem va fi franco-german, pentru că noul Renault Megane va fi lansat pe piaţă în noiembrie, cu două luni mai tîrziu decît noul VW Golf 6. Pentru iubitorii de VW, 2008 va fi un an interesant, iulie venind cu noul Scirocco, un model construit pe platforma lui Eos şi care va costa peste 25.000 de euro.

La maşini de familie se lasă aşteptate Honda Accord (în showroomuri din aprilie), noul Opel Vectra (din octombrie), Skoda Superb (din martie) şi Citroen C5 (din aprilie). Din mai vom putea vedea şi noile VW Passat Coupe şi Renault Laguna GT.

2008 va fi un an plin şi pentru maşinile de lux. Cea mai aşteptată este, cu siguranţă, BMW Seria 7 (prezentată în premieră mondială la Paris şi adusă în showroomuri din noiembrie). În martie debutează la vînzare superbul Jaguar XF, în aprilie Mercedes CLC, la fel ca şi faceliftul pentru exclusivistul SL. Nici maşinile sport nu sînt uitate, mai ales cînd lista de apariţii în showroomuri cuprinde Nissan GT-R (decembrie), Subaru Impreza WRX STi, SAAB 9-3 Turbo X şi Lexus IS-F (toate trei din martie) şi Mazda RX8 facelift (din septembrie).
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.