Furia cotidiană în trafic

Mi-am recâştigat câteva ore pe săptămână din infimul timp liber personal de când merg cu scuterul prin traficul bucureştean. Plimbările acestea sunt însă o chestiune de curaj, în fiecare zi, fără excepţie.

Furia cotidiană în trafic Furia cotidiană în trafic

www.buhnici.ro - informaţie gratis despre lucrurile care contează

Cinci kilometri fac de acasă până la serviciu. Un fleac pe scuterul meu fâşneţ, care zumzăie voios pe bulevard. Atâta libertate şi convenienţă nu am mai simţit de când am zburat prima dată cu elicopterul. Autotransportul meu urban a devenit, de când merg pe două roţi, un stil de viaţă. Nu doar comod şi relativ eco, ci şi foarte trendy. Fetele de la volan întorc capul dupa viespea mea cu 49 de cmc... sau poate după mine... Nu m-am lămurit foarte bine! Glumesc...

Mi-am recâştigat câteva ore pe săptămână din infimul timp liber personal de când merg cu scuterul prin traficul bucureştean. Distanţele şi timpul parcă se scurtează la jumătate, în timp ce realimentarea cu cei şapte litri de benzină cam o dată pe săptămână a ajuns o problemă absolut secundară.

Plimbările acestea sunt însă o chestiune de curaj, în fiecare zi, fără excepţie. Din momentul în care ieşi pe stradă, creierul ţi se activează, mintea şi simţurile se ascut, paranoia se declanşează. Glandele suprarenale "pun contactul" şi sunt gata pentru un jet de adrenalină în circuitul sanguin.

Toate acestea pentru o banală deplasare pe un scuter, care nu poate accelera mai repede decât un Logan diesel şi depăşeşte cu greu liniuţa de 50 de kilometri pe oră... la vale.

Semafor, viraj la stânga pe verde. Intru pe Ferdinand în banda doi, de stânga. Din lateral dreapta, iese după 100 de metri, de pe o străduţă secundară, un proprietar de Espero, proprietarul unei perechi de şlapi, după privirea schizoidă. Vine spre mine precum rapidul 341, cu aceeaşi atitudine impasibilă pe care o are locomotiva când te vede în calea ei.

Frânez violent, el râde. "Eşti nebun, mă omori, băi tâmpitule!" Replica lui m-a închis precum un rubicon înnodat de un tocilar japonez: "Să comentezi când o să ai tu bani de maşină, bă!. Nici permis nu ai...". Mda!

Să nu mai povestesc despre taximetriştii pregătiţi să te trimită fără remuşcări la o întâlnire sângeroasă cu bordura sau proprietarul dubei care a venit special pe contrasens să mă sperie în prima mea zi pe scuter.

Parcă vă văd acum citind cu sprânceana ridicată. Jumătate compătimiţi soarta scuteristului şi înjuraţi cu poftă nesimţirea. Ceilalţi îşi doresc să fi fost ei la volanul dubei şi să îl pedepsească suprem pe insolentul scuterist. Mai există vreunul dintre voi pe care l-am scăpat? Nu cred!

E cam la fel şi cu Băsescu, încălzirea globală, extratereştrii. Nu există cale de mijloc. Eşti de acord sau împotrivă, crezi sau nu. Neutralitatea este pentru Elveţia. Sociologii spun că ne-am polarizat atât de tare, încât nu mai vedem altă soluţie. Deşi nu este chiar aşa.

Ar trebui să fie loc pentru fiecare dintre noi. M-am convins de asta în Atena, un oraş de trei ori mai aglomerat decât Bucureşti. Unele străduţele sunt atât de înguste, încât nu poţi face dreapta din prima cu o maşină. Şi aici scuterele sunt precum roiurile pe străzi. E o imagine deja tipică mediteraneană, pe care o întâlneşti mai ales în Italia.

Acolo şoferii nu le taie calea cu ură scuteriştilor pentru că se strecoară în trafic către fruntea coloanei la semafor. Nu dau lecţii de răbdare şoferilor, ci vă propun un experiment recomandat de un psiholog: "Când te-ai enervat ultima dată că te-a depăşit un alt pieton pe trotuar?" Furia asta cotidiană în care ne scăldăm cu toţii ar merita o cauză mai bună.

Atâta energie consumată pentru patru metri în plus de asfalt. Pentru două minute câştigate pe drumul către casă, unde ajungi un pachet de nervi şi nu mai eşti bun de nimic. Ca să ce?

Data viitoare când vă mai enervaţi pe un scuterist, încercaţi să vă detaşaţi de frustrare cu o logică simplă. Ori vă va depăşi până la primul semafor şi nu îl veţi mai revedea, ori invers, dacă traficul nu e aglomerat.

Iar pentru cei care au impresia că pe două roţi urcă doar "şlăpari", să se mai gândească. Timpul este bani mai ales pentru cei care au deja nişte bani.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.