Furturi auto care nu contează

Când ţi se fură maşina, e o tragedie. Chiar şi poliţia te înţelege. Însă atunci când îţi dispar ştergătoarele, oglinzile sau roţile, mai bine economiseşti drumul până la poliţie şi apelezi la bugetul pentru "zile negre".

Furturi auto care nu contează Furturi auto care nu contează

Acum ceva vreme, o cunoştinţă îmi povestea despre cineva, exasperat că poliţia nu i-a găsit pe cei care i-au lăsat maşina fără roţi peste noapte. În condiţiile în care nu era BMW, Mercedes sau Passat.

Acum vreo două luni, prietena mea a constatat cu stupoare că nu mai are oglinzi la maşină (un banal Ford Fusion), aşa încât a mers la poliţie să facă o plângere. Urmarea: nici o urmare.

Recent, un coleg a păţit un lucru similar, adică s-a pomenit fără ştergătoare la maşină. Cazul lui, însă, m-a făcut să scriu aceste rânduri, pentru că mi se pare aproape incredibil ce a păţit la poliţie.

Aşadar, omul nostru vrea să plece dimineaţa cu maşina, pe o vreme ploioasă, când nu ai nici un chef să mergi la birou. Pune în funcţiune ştergătoarele, când, surpriză! Ia-le de unde nu-i, sunteul braţelor ştergătoarelor râcâind parbrizul trezindu-l de-a binelea la realitate.

Ce să facă? Pus în faţa unei infracţiuni, decide să meargă la poliţie, care nu e departe. Zis şi făcut. Acolo, ajunge la biroul de furturi auto, unde orice păgubit are dreptul să reclame dispariţia posesiunilor sale.

Trecem peste peisajul care aminteşte de vremea lui Ceauşescu: o încăpere cu miros incert, cu pereţi degradaţi şi cu trei birouri pe stil vechi, la care stăteau trei agenţi cam plictisiţi.

Un agent mai solid, cu "tricou cu burtă" şi un lanţ gros la gât, l-a întâmpinat foarte rapid pe omul nostru: "Ia zi, care e problema?". Bineînţeles, răspunsul a fost "vreau să raportez şi eu un furt".

"Ce ţi s-a furat?" întreabă agentul. "Ştergătoarele de la maşină" vine răspunsul. Pasul următor ţine de filmele cu Stan şi Bran: toţi agenţii au început să hăhăie, lăsându-l paf pe omul nostru. Ce poate fi comic într-un furt?

După câteva momente de bună dispoziţie, agentul nostru se adresează unui coleg: "Ia deschide sertarul ăla şi dă-i de-acolo o pereche de ştergătoare!". Agentul al doilea se conformează şi îi pune în faţă omului nostru un teanc de ştergătoare!

"Vezi care sunt bune şi du-te şi pune-le la maşină" îi spune agentul omului nostru, care nici să comenteze nu mai poate, mirat până peste poate de ceea ce se întâmplă în faţa lui.

În timp ce colegul probează ştergătoarele la maşină, prietena lui primeşte lămuriri de la agent: cantitatea de hârţogăraie care trebuie completată pentru o infracţiune aşa de mică e prea mare şi nu merită deranjul. Mai bine le dă poliţia păgubiţilor ştergătoare, dacă oamenii nu se gândesc, totuşi, că e mai simplu să treacă peste situaţie şi să îşi ia altele, că doar nu sunt scumpe.

Un episod care este, într-adevăr, hilar, dar care ar trebui să ne dea de gândit. O pereche de ştergătoare costă nişte zeci de RON. O pereche de oglinzi costă chiar şi sute, în timp ce un set de jante ne duce şi la 1.000 euro sau peste.

Totuşi, există cumva vreo limită minimă a valorii accesoriilor furate, de la care poliţia să înceapă investigaţia? Sau suntem o ţară cu prea multe probleme ca să mai conteze o pereche amărâtă de ştergătoare?

TU AI TRECUT PRINTR-O EXPERIENŢĂ SIMILARĂ?

POVESTEŞTE-O ACUM!

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.