George Buhnici despre 1 mai

Când vine vorba de banii tăi, naţionalismul cu: "Să ne cheltuim banii de vacanţă în ţară" pică pe locul trei. Nu ne place asta, dar litoralul vecinilor noştri arată ca în sezon încă din prima zi de mini-vacanţă.

George Buhnici despre 1 mai George Buhnici despre 1 mai

Peste zece mii de români au ajuns în hotelurile lor pentru mini-vacanţa de 1 Mai, iar 3.300 de oameni au fost înregistraţi cu rezervare numai în Albena, unde s-au deschis 7 din 43 de hoteluri.

60% dintre turişti, români. Restul bulgari, nemţi, englezi. Românii au muşcat şi anul acesta momeala cu oferta ultra all inclusive. Cazare, masă şi băutură cât poţi duce.

Până să ajungă în prima vacanţă cu soare de anul acesta, românii au avut de parcurs un drum de câteva ore, dacă au mers pe drumul ştiut. Din care prima oră petrecută în aglomeraţia din Bucureşti.

Majoritatea aleg să iasă din ţară pe la Giurgiu, ca să profite de drumurile mult mai libere ca la noi, deşi pe alocuri cu găuri la care se lucrează sau nu. O altă variantă este să conducă pe o distanţă cât mai mare prin România şi să iasă pe la Vama Veche.

Eu am ales o variantă de mijloc, pe care v-o recomand, însă tot a trebuit să parcurg o porţiune din Autostrada Soarelui. Deşi poliţiştii ne-au avertizat cu zeci de radare pe A2, dar şi pe drumul vechi, până la kilometrul 60, nu am văzut vreunul. Mare atenţie totuşi la denivelări şi zone cu lucrări. Apoi am ieşit spre Călăraşi şi am străbătut o Românie profundă şi frumoasă cu berze, câmpuri înflorite de rapiţă, liliac şi multă verdeaţă.

După două ore de la plecare suntem la Ostrov de unde vrem să luăm bacul. Nu suntem singurii care ştiu secretul. Câteva sute de maşini trec Dunărea astfel, în sezon. Evident, majoritatea sunt români.

6 bacuri leagă malul românesc de cel bulgăresc. Taxa este de 25 de lei, iar cursele sunt atât de dese pe cât de repede se umple puntea. "Pe dincolo e aglomerat, că merg bucureştenii. Noi suntem constănţeni şi mergem pe aici.", îmi spune un domn glumeţ.

După o plimbare de 30 de minute suntem pe malul vecin. Prima cheltuială pe valută, vinieta bulgărească. Costa 5 euro pentru 7 zile, minimum. Nu se acceptă lei. Păstraţi şi chitanţa pentru un eventual control. Carburantul nu mai este ieftin de mult, cu preţuri peste un euro şi la benzină şi la motorină.

Drumul prin Bulgaria e mult mai liber şi pe asta contează românii stresaţi de trafic. Nu călcaţi însă pedala de acceleraţie şi mergeţi doar ziua, pentru că noaptea se mai pot întâmpla lucruri nefericite, iar poliţia şi ambulanţa bulgăreşti reacţionează cu mare întârziere.

Detectoarele de radar sunt interzise şi oricum cele folosite de poliţiştii bulgari sunt cu laser, adică aproape nedetectabile. Din fericire, românii nu prea mai sunt opriţi ca altădată. Au învăţat lecţia cu parteneriatul strategic în domeniul turistic, iar noi suntem investitori serioşi.

Rămâne doar problema locurilor de parcare în jurul hotelurilor, o dată ajunşi în staţiune. Bulgarii au cedat însă din spaţiile verzi pentru maşinile românilor. Altfel staţiunea fusese gândită pentru occidentali care vin mai degrabă cu autocarul sau avionul şi nu au nevoie de maşini în vacanţă. Taxa de intrare este de 5 leva.

Fac o paranteză mai largă pentru cei care încă învaţă să se simtă bine în vacanţă, dar nu ştiu foarte bine unde este limita bunului simţ. Dacă eşti la ultra all inclusive, te rog să ţii minte: bufetul suedez îţi permite să reumpli farfuria cu orice vrei. Nu te lăcomi precum mulţi dintre cei pe care i-am văzut cu câte patru, cinci porţii diferite în faţă de mâncare, trei băuturi, patru deserturi.

Fără exagerare. Pune câte puţin şi fă două-trei drumuri dacă eşti chiar atât de înfometat. Se aruncă enorm de multă mâncare şi nu e doar lipsit de bun simţ, ci şi ne-creştinesc. Ca să nu mai zic despre cei care vor să deguste toate băuturile alcoolice până ajung să dea un spectacol greţos.

Apropo de spectacol, la cină nu se vine în şort sau costum de baie. Pantaloni cu cămaşă sau un tricou decent, nimic sport. Degeaba se străduiesc cei de la hotel. În final, atmosfera miroase bine sau rău şi datorită ţie.

Şi, ca să revin în final la maşini, eu îţi recomand să mergi la bulgari cu limuzina din dotare doar dacă ţii morţiş să faci impresie şi îţi asumi riscul că poţi fi furat bulgăreşte din faţa hotelului.

VA URMA

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.