George Buhnici despre problema cu maşini furate în Bulgaria

Concurenţă mare în faţa hotelului de cinci stele din "Nisipurile de Aur!. Mai întâi aterizează din România capitalistă un BMW X5 alb, fiţă maximă din metropola Clejani. Opreşte în faţa recepţiei, iar cerul se face mic. Primarul se dă jos şi calcă apăsat în mocasini, îşi pune ochelarii "dă suare" şi intră.

George Buhnici despre problema cu maşini furate în Bulgaria George Buhnici despre problema cu maşini furate în Bulgaria

"Hopa, stai aşa! Dă maşîna dacilea!" Traducere aproximativă din bulgara paznicului de la hotel, care nu se lasă intimidat de alonja campionului român şi îl trimite hăis să îşi mute atelajul/utilajul. "Ce, bă! Am loc dă parcare!" Şi hop scandal. La recepţie află că şi-a luat ţeapă romă şi nu are şi loc de garat stradal pe biletul de tratament cu nisipuri aurifere.

Colegii din gaşcă află repede mersul: "Deci, la săracii ăştia dă bulgari nu e locuri dă parcare şi vrea şpagă." Unul mai prevăzător dă 50 de marafeţi şi îşi trimite autoutilitara în parcarea subterană. Primarul se luptă şi obţine pe trotuar, după colţ, "moca".

După ce s-a certat ca la uşa cortului cu recepţionerii şi paznicii, e sigur că i-a convins cât de mare e valoarea lui pe persoană fizică aşa că aceştia îi vor păzi straşnic maşina de hoţi. Doar a dat enorm, nu mai puţin de 40 de euro pentru camera dublă all inclusive. Bonus, a văzut şi cele două camere de supraveghere pe peretele hotelului, fix deasupra maşinii sale. Despre ele va afla că nu la SUV-ul său alb se uitau insistent.

Vine seara cu Moş Ene, care alină tot alaiul după o cină prea all inclusive (adică fără număr) udată cu licori anestezice. Dimineaţă se trezesc că maşina pentru care au muncit pe brânci trei generaţii a dispărut înapoi în văzduh de unde venise.

Pornirea din lăuntrul fiinţişoarei unei tinere speranţe a canto-ului clejenean pune stăpânire pe simţuri şi simţire. "Aduceţi maşina!", "Hoţilor", "Aduceţi maşina". Emulaţia cuprinde gaşcatronul şi se pune de o revoluţie. Aleea din faţa restaurantului devine Piaţa Universităţii.

Vine şi ProTV-ul. "Dom'le, eu îmi dau foc în restaurant!", îmi spune năduvit primarul. Îl liniştesc spunându-i că nu e singurul. Eu ştiu de trei, el mai ştie despre şapte cazuri, dintre care cinci în Albena. Nu se confirmă ale lui. A fost comandă la BMW probabil sau poate vor o răscumpărare, îi mai spun. De acum nu mai are cum să afle asta, pentru că după tot tărăboiul, poliţia a venit să calmeze atmosfera aşa că nu mai are timp să caute şi maşinile, iar hoţii nu mai au chef de negociere.

Mai târziu îl găsesc şi pe "băieţaşul" cu BMW X6 de la Bucureşti. Şi încă un naiv cu un BMW 320d. Stau plouaţi în faţa poliţiei aşteptându-şi rândul la vorbitor. Soţia domnului primar, proprietara de drept a maşinii furate, întârzie pentru că a cerut translator. "Ăştia nu vorbesc româneşte." "Păi scrieţi-le în engleză ca să o dea pe Interpol.", o încurajez. "Păi, ce, eu vorbesc engleză?"

Aşadar, dacă vrei să ţi se fure maşina la bulgari poţi să ajuţi astfel:

- Mergi cu o maşină scumpă, în loc de un autocar

- Nu îţi faci rezervare cu loc de parcare

- Nu suni la recepţie pentru confirmare

- Parchezi pe stradă, în afara parcării clar delimitate a hotelului

- Nu dai şpagă la pază ca să îi motivezi să îşi ia tainul de la hoţi

- Faci scandal mare când o descoperi furată ca să îi descurajezi pe hoţi să te mai sune să îţi ceară o răscumpărare

- Îţi laşi ca primarul actele personale şi ale maşinii în torpedou. Aşa vei fi sigur că nici de casco nu o să ai parte şi nici nu poţi ieşi din ţară până nu treci pe la consulat

- Ca să iei bonus maxim, uiţi să ceri înainte de plecare extindere internaţională pe poliţa casco pe care să fie bifată clar Bulgaria

Concluzie:

Un amic a descoperit de curând un cilindru compresor furat - din acela pentru nivelat asfaltul - pe la Varna aşa că nu mă miră cât de uşor se fură SUV-uri sau limuzine. Şi la ei e criză şi sărăcie mare, însă Ucraina e aproape, iar vecinii de la răsărit plătesc bine chilipirurile pentru că le pot înmatricula facil în fals la ei acasă.

Aţi văzut vreo maşină adusă înapoi din Est?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.