Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti

Taximetriştii sunt o specie aparte de şoferi. Am învăţat mult mai multe despre ei din trafic decât din postura de client. Iată care ar fi cele mai importante lucruri.

Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti

1. Taximetriştii se grăbesc întotdeauna

Dacă vezi un taximetrist în oglinda retrovizoare, pregăteşte-te să-i faci loc. Dacă vezi unul lângă tine, pregăteşte-te să-i faci loc, chiar dacă nu semnalizează. Dacă ai unul în faţa ta, lasă distanţa, nu ştii când va frâna violent, pentru că, nu-i aşa, se grăbeşte.

2. Taximetriştii pot opri oriunde

Fie traficul oricât de aglomerat sau poziţia maşinii lui oricât de aiurea, taximetristul va opri unde vrea, când vrea, în funcţie de necesităţile lui şi ale clientului lui. Restul participanţilor la trafic trebuie să se supună regulilor ad-hoc inventate de taximetrist.

3. Taximetriştii au prioritate

Deşi locul lui de muncă este strâns legat de integritatea maşinii, taximetristul este un adevărat kamikaze în trafic. Speculează orice portiţă, forţează lucrurile, te presează chiar dacă nu ai unde să te duci. Este un drept pe care îl primeşte, neoficial, o dată cu atestatul de taximetrist.

4. Taximetriştii sunt experţi într-ale conducerii

"Am milioane de kilometri la volan" şi cu asta încuie pe oricine ar vrea să-i atragă atenţia că a încălcat reguli de circulaţie elementare. Pentru că el e la volan şi tu eşti pasager în maşina lui, înseamnă că, automat, nu ai dreptul la o opinie privind calităţile lui de şofer.

5. Taximetriştii sunt stăpânii clientului, şi nu invers

Dacă ai noroc, te întreabă dacă poate să-şi aprindă ţigara. Dacă ai noroc, te întreabă dacă nu te deranjează manelele..., pardon, volumul sonorului. Dacă ai noroc, va mânca seminţe doar când aşteaptă clienţi. Dacă ai noroc, te va întreba dacă te grăbeşti, ca să nu te dea degeaba cu capul de toţi pereţii.

6. Taximetriştii au dreptul de a-şi alege clienţii

Deşi se plânge de foame şi de criză, comoditatea e lege nescrisă: taximetristul nu se sinchiseşte să se streseze pentru câţiva kilometri sau pentru o comandă care consideră el că nu îi aduce un minimum de bani.

7. Taximetriştii dau lecţii de tupeu

Eşti nemulţumit de serviiciile unui taximetrist? Te-a deranjat că a fost mitocan sau te-a tratat fără minimul respect? Îndrăzneşti să îi atragi atenţia asupra unor chestiuni de minim bun-simţ? Ai grijă. Ei "e" mulţi, "e" solidari, "te face" în sânge. Ei "are" alte reguli faţă de restul societăţii.

8. Taximetriştii se pricep la maşini

Loganul e o maşină proastă. Loganul e perfect pentru mine. Numai "folzvagăn" conduc. Mercedesul e maşină. Cu "gepeleul" m-am scos. E fiabilă. Nu e fiabilă. Mă costă. Mă costă puţin. Experienţa cu maşinile lor, în condiţiile lor, este tot ce contează. Taximetristul e sursa sigură dacă vrei o maşină. Crede el...

9. Taximetriştii se pricep la oameni

Chiar dacă e doar o întâlnire de scurtă durată, o relaţie trecătoare client - prestator de servicii, taximetristul leagă repede prietenie. Dacă taci şi nu intri în conversaţie, eşti naşpa. Dacă deschizi gura şi nu eşti de acord cu el, eşti naşpa. Dacă vorbeşti pe acelaşi limbaj vulgar, eşti naşpa. Eşti ok doar dacă laşi şpagă, "că aşa se face".

10. Taximetriştii nu sunt toţi la fel

Mi-e greu, dar trebuie să recunosc: am întâlnit şi taximetrişti onorabili, persoane cu bun simţ, cărora nu li se aplică regulile de mai sus. Merg foarte rar cu taxiul, deci aceşti oameni sunt extrem de rari. În trafic, întâlnesc mulţi taximetrişti, dar foarte puţini sunt civilizaţi. Pe aceştia, puţini câţi sunt, îi salut şi le doresc să nu pună la suflet acest pamflet.

MAI AVEŢI ŞI ALTE REGULI DESPRE TAXIMETRIŞTI?

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.