Maşină de poliţie surprinsă parcată ilegal la Sibiu

Noile maşini de poliţie echipate cu radar se pare că au fost achiziţionate într-un număr exagerat de mare, şoferii lor fiind nevoiţi să poziţioneze maşina pentru detectarea celor grăbiţi chiar pe trotuar. Iar la Sibiu, surpriză, Consiliul Local sancţionează staţionarea pe trotuar.

Maşină de poliţie surprinsă parcată ilegal la Sibiu Maşină de poliţie surprinsă parcată ilegal la Sibiu

Conform unei Hotărâri a Consiliului Local din 2001, este interzisă staţionarea autovehiculelor pe trotuarele din municipiul Sibiu. Cum o maşină de poliţie face parte din categoria autovehiculelor, cel puţin teoretic, această Hotărâre ar trebui să se aplice şi distinşilor poliţişti.

În Hotărârea Consiliului Local 210 din 2001 există două articole care fac referire la interdicţia de staţionare a autovehiculelor pe trotuar.

Articolul 7, litera E prevede că "În scopul menţinerii curăţeniei, asigurării fluenţei circulatiei , al creşterii nivelului estetic şi de confort urban al oraşului se interzice accesul, staţionarea şi circulaţia autovehiculelor pe trotuare şi zone verzi, cu excepţia locurilor semnalizate ca atare, precum şi spălarea lor pe străzi, în locurile de parcare publice, cu excepţia spaţiilor special amenajate; În perioada de iarnă parcarea autovehiculelor se va face astfel încât să nu fie stânjenita funcţionarea utilajelor de curaţenie şi deszăpezire a străzilor."

Din poze nu reiese că ar exista un semn care să anuleze incidenţa acestui pasaj din Hotărâre, dar, pe de altă parte, nici nu prea are cum să există, căci în zona cu pricina este amplasată o staţie de autobuz, conform autorului acestor poze, Paul Mocean. De aici reiese că echipajul încalcă o prevedere a Consiliului Local, dar şi a Legislaţiei Rutiere, fiind staţionaţi lângă o staţie de autobuz, dar cum ei sunt legea circulaţie ar fi culmea să se sancţioneze singuri.

Cel de-al doilea articol al aceleiaşi Hotărâri este Articolul 22 litera H, care prevede "Constituie încălcări ale normelor legale şi se sancţionează conform prevederilor prezentei hotărâri următoarele fapte: circulaţia şi staţionarea autovehiculelor pe trotuare, împiedicând circulaţia pietonilor sau degradând trotuarul".

Pozele demonstrează foarte clar că echipajul încalcă şi aceast Articol, nu doar din pricina staţionării pe trotuar. Am putea să zicem că cei de la Poliţia Comunitară ar putea să închidă ochii la faptul că maşina de poliţie este pe trotuar, că doar echipajul este în misiune evidentă.

Dar întrebarea care se pune este: pietonii pe unde mai trec? Sau radarul verifică şi viteza acestora...

Îmi aduc aminte de o situaţie, în urmă cu trei ani, când echipa Promotor a făcut un test de consum cu Skoda Roomster. Dimineaţa, în ziua plecării din Sibiu, ne-am oprit să luăm micul dejun.

Când ne-am întors la maşini, apare parcă din pământ un poliţist comunitar, care dorea să ne amendeze fiindcă am urcat o roată pe trotuar. Situaţie datorată parcajului în diagonală faţă de bordură, maşina fiind urcată cu o roată pe trotuar pentru a putea permite accesul altor maşini prin spatele ei, din cauza spaţiului îngust din parcare.

Nu mai are rost să dezvolt acum discuţia pe care am avut-o cu personajul şi hotărârea lui de a aplica legea fără discuţie (deşi nu eram în situaţia încălcării flagrante a acesteia, mai ales că, în zonă, nu exista nici un fel de indicator de interdicţie).

Ideea de bază rămâne aceasta: credeam că la Sibiu organele de ordine sunt foarte severe. Probabil acest lucru nu se aplică atunci când vorbim de alte organe de ordine.

Mai amintim că cele două Articole prevăd sancţiuni financiare, după cum urmează:

- Încălcarea prevederilor Articolului 7 Litera E, pentru persoane fizice se sancţionează cu amenda de la 50 - 70 lei, conform HCL 242/2007 privind modificarea şi completarea HCL 210/2001

- Încălcarea prevederilor Articolului 7 Litera E, pentru persoane juridice se sancţionează cu amenda de la 150 - 250 lei, conform HCL 242/2007 privind modificarea şi completarea HCL 210/2001

- Încălcarea prevederilor Articolului 22 Litera H se sancţionează cu amendă de la 50 - 100 lei.

Aşadar, iată încă un exemplu în care tocmai cei care ar trebui să apere legea şi să aplice sancţiuni pentru nerespectarea normelor în vigoare clacă pe bec - adică încalcă legea internă, cu aplicabilitate în Sibiu. Dar să nu uităm că şi ei, poliţiştii, sunt oameni, deci supuşi greşelilor.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.