Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor"

Pe lângă faptul că parcările sunt scumpe, mai există şi persoanele acelea "binevoitoare", care îţi "găsesc" loc de parcare şi te uşurează de nişte roni. Pe motivul că ţi-o protejează. Dar se pare că acum, în sfârşit, lucrurile revin la normal.

Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor" Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor"

Cel puţin în Bucureşti, această practică a "şantajului în parcare" este larg răspândită - fie că vorbim de străduţele aglomerate din centru, fie că vorbim de parcările din faţa cluburilor.

Scenariul este acelaşi: viI cu maşina la birou (sau la club), loc de parcare găseşte foarte greu, dar, ca prin minune, apare un individ "binevoitor", care îţi arată unde poţi parca. Uşurat, nici nu mai contează că ţi se cere de la obraz plata ("şefu', 2 ron" sau 5 ron, după caz).

Făcând o paranteză, în unele situaţii s-a ajuns la tupeul în care respectivii indivizi îţi cer direct 10 ron, "că s-a scumpit parcarea". Parcarea cui? A lor?

Ei bine, nu mai departe de ziua de ieri (miercuri) am trecut printr-o expeienţă aproape uluitoare. Am vrut să parchez lângă Facultatea de Arhitectură - fiind trecut de ora 18:00, agenţii de parcare nu mai erau de serviciu, deci, practic, parkingul era gratis.

Sau cel puţin aşa credeam, deoarece imediat a răsărit un astfel de individ "binevoitor", făcându-mi semne cum să parchez maşina. Ştiam ce mă aşteaptă când mă dau jos şi deja îmi pregăteam atitudinea anti-şpăgari "vezi că, dacă mi se întâmplă ceva la maşină, o păţeşti". De parcă o astfel de atitudine contează - urmarea ar fi clar deteriorarea maşinii.

Iar şantajiştii exact pe asta se bazează: pe teama omului ca maşina pentru care munceşte să nu îi fie deteriorată. Lucru pe care îl poate evita cu o sumă modică, 1 ron, 2 ron, 5 ron. Un şantaj acceptat forţat de bunăvoie (nu găsesc altă exprimare).

Ei bine, nu a mai fost cazul să mă confrunt cu personajul, deoarece de nicăieri şi-au făcut apariţia doi tipi solizi, care l-au înşfăcat pe şantajist. Oare ce însemna asta? Am încercat să mă dumiresc şi nu mică mi-a fost mirarea când unul dintre tipii duri s-a prezentat "Agent Ionescu, Poliţia Comunitară".

Şi uite aşa am aflat, cu uimire, că Poliţia Comunitară a fost implicată de curând în campania împotriva "şantajiştilor parcărilor". Din păcate, sunt prea puţini agenţi de teren pentru ca să facă faţă numărului mare de şantajişti.

Însă e bine că, iată, cel puţin în ce priveşte parcările, Poliţia Comunitară îşi face treaba. Şantajiştii sunt "pescuiţi" de agenţi îmbrăcaţi în civil, sunt duşi la secţie, li se întocmeşte proces verbal şi amendă. Recidiviştilor li se întocmeşte dosar penal - şi să nu credeţi că şantajiştii renunţă aşa de uşor la practicile lor.

Bineînţeles, se pune problema eficienţei acestor acţiuni. Nu înseamnă că "şantajiştii parcărilor" vor dispărea peste noapte, evident. Dar eu unul consider că e un început spre o societate mai civilizată, unde să nu îţi fie teamă pentru maşină de fiecare dată când o parchezi.

I-aş putea blama şi pe cei care le dau bani acestor şantajişti - nu mă refer la victimele de conjunctură, care sesizează imediat că e vorba de un şantaj, dar cedează instinctului de conservare (a maşinii, normal). Mă gândesc la aceia care deja au un fel de "abonament", cărora şantajiştii le ţin locurile de parcare ocupate, deşi e vorba de un loc public de parcare.

Din nou fac o paranteză: am ajuns la situaţia în care, pe strada Tudor Arghezi, chiar în faţa intrării în parcarea subterană de sub Intercontinental, un astfel de şantajist să îi ţină locul de parcare pe trotuar unui angajat al parcării. Deci s-a ajuns la o cârdăşie exagerată, unde în principal îl blamez pe cel care şi-a asigurat locul, într-un mod foarte şmecheresc.

Şi, dacă vrea cineva să îmi atragă atenţia că e criză şi aceşti şantajişti nu au din ce trăi, îi sugerez să mai urmărească o dată celebrul film "Filantropica". Eventual să îi şi întrebe pe cei de la Poliţia Comunitară cam cât câştigă pe lună un astfel de şantajist - s-ar putea să constate că mult mai mult decât rata pe care o plăteşte la maşină.

Aşadar, dacă până acum credeam că suntem doar noi vs. "şantajiştii parcărilor", am aflat că, totuşi, Poliţia Comunitară, cel puţin în zona centrală a Capitalei, ne este un aliat.

În celelalte zone ale Bucureştiului sau chiar în alte oraşe, care este situaţia?

PUTEŢI RĂSPUNDE AICI

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.