Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile

Probabil deja ştiţi, de pe mail, facebook, messenger sau de la radio şi TV, că a fost iniţiată o nouă campanie anti scumpirea combustibililor. De data aceasta, şoferii sunt invitaţi să nu mai treacă pe la pompă timp de 3 zile. Ceea ce mi se pare aproape utopic.

Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile Protestul anti-benzinării: fără alimentare 3 zile

La fel ca majoritatea celor care citiţi aceste rânduri, sunt şofer. Şi am remarcat o evoluţie neobişnuită a preţului la benzină şi motorină în ultimele luni. De fapt, am fost mai mult decât mirat când, cu o săptămână înainte de anul nou, preţul la benzină la o anumită benzinărie era 4,99 ron (ca la salamul de la supermarket...), iar la câteva zile după anul nou era 5,13 ron.

În ritmul ăsta, am calculat rapid că la jumătatea anului 2011 nu îmi voi mai permite să circul cu maşina, pentru că, matematic, la o creştere medie de 0,1 ron pe săptămână, preţul unui litru de benzină 95 va ajune în iunie la peste 6 ron. În condiţiile în care sunt conştient că asigurările guvernanţilor, că în 2011 vom trăi mai bine, sunt cu multe semne de întrebare.

Nu de mult, unii şoferi au avut o iniţiativă de boicotare a benzinarilor: blocarea benzinăriilor şi plata cu mărunţi. Teoretic, o campanie interesantă. Practic, însă, o campanie care mai mult i-a deranjat pe ceilalţi şoferi care se grăbeau. O campanie care a dat bine la ştiri, dar care a dus la disensiuni chiar între cei care suferă la fel, adică şoferii. Aş spune un lucru specific românesc: intenţia e bună, dar punerea în practică e deficitară.

Acum, însă, iată că vorbim de o idee mult mai bună şi care ar putea să conteze mai mult în ochii mai marilor companiilor petroliere. Care, deocamdată, continuă să ne considere nu clienţii lor, ci văcuţele lor de muls. Ce poate fi mai bun, ca semnal de alarmă, decât faptul că nu îţi mai vinzi produsul?

Dar din nou revin la faptul că trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul: cred că nici de această dată oligarhii petrolieri nu se vor sinchisi de acest protest. Şi nu pentru că am trecut de faza câtorva incidente izolate, cu nişte băieţi care oricum nu pot face nimic împotriva sistemului mamut al benzinăriilor.

Nu. Miserupismul petroliştilor ţine de dependenţa noastră, a clienţilor, pentru acest produs. În primul rând, sunt firmele de transport, care trebuie să alimenteze. Şi ăştia sunt grosul, bagă mai multă motorină în dube şi TIR-uri decât noi, şoferii obişnuiţi. Apoi sunt micile firme de curierat, agenţii cu maşini de firmă, taximetriştii - oameni care nu îşi permit să facă pauză nici măcar o zi de la alimentare (eventual au făcut plinul duminică şi speră să nu mai fie nevoie 3 zile de vizita la pompă).

Nu pot să îi uit pe şoferii miserupişti, pentru care primează interesul propriu în detrimentul interesului general. Ori aplică regula resemnării ("lasă că fac ăia protest şi fără mine, tot degeaba, nu se va întâmpla nimic"), ori regula egoismului ("eu trebuie să bag benzină, lasă că fac ăia prostest şi pentru mine").

Aşadar, cine mai rămâne să facă protestul? Ceva mai mulţi decât prima dată, când se plătea cu monezi, dar nu cred că suficienţi. Şi, chiar dacă am putea spune că timp de trei zile s-ar simţi oarecum că bate vântul prin benzinării, de joi încolo s-ar putea să asistăm la nişte cozi. Că doar maşinile nu merg cu aer, nu?

Poate că par resemnat, dar nu văd cum ne putem impune punctul de vedere, foarte justificat, în faţa celor care trăiesc doar pentru profiturile cât mai mari din petrol. Chiar dacă asta înseamnă jecmănire pe faţă. Mai crede cineva că ameninţările guvernului la adresa companiilor petroliere sunt credibile? Păi nu tot cu concursul miniştrilor (prin implicare directă sau pur şi simplu prin indolenţă) s-a ajuns la această situaţie de cartel, care nu poate fi încă dovedită?

În concluzie, nu cred că acest protest va rezolva ceva acum. Nu cred nici măcar că va avea proporţiile pe care le speră lumea. Dar cred că ar putea, cât de cât, să ne facă mai unitari la următoarele idei de acest fel. Sper că e clar, acolo, în birourile domnilor petrolişti, că nu suntem doar nişte oi fără iniţiativă.

Pentru cei care nu sunt la curent cu această propunere, de a nu alimenta în zilele de 17-18-19 ianuarie, iată un link pe facebook, precum şi mailul primit. Pentru lămurire sau măcar informare...

IN ATENTIA TUTUROR SOFERILOR!

PROTESTUL DE LA BENZINARII!! in zilele 17, 18 , 19 IANUARIE

Haideti sa nu ne mai lasam calcati in picioare de benzinarii si sa-i facem sa vada ce inseamna sa piarda bani. Speram ca vom da un semn companiilor petroliere care stabilesc preturile.

SA NU INTRE NIMENI IN NICIO BENZINARIE - pe 17-18-19 ianuarie 2011. Alimentati inainte de aceasta data sau folositi transportul in comun, bicicleta sau pe jos (e cel mai sanatos). Amintiti-va de 21-22 DECEMBRIE 1989 SI INCERCATI SA FACETI LA FEL. DATI MAI DEPARTE ACEST MESAJ SA AJUNGA LA TOATA TARA

TU ALIMENTEZI IN PERIOADA ASTA?

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.