Reintroducerea radarelor fixe: între utilitate şi justificări

DN1 este arena zilnică a zeci de accidente mai mult sau mai puţin grave. Reintroducerea şi suplimentarea radarelor fixe vine ca o urmare a acestora. Aşa ni se spune. Deşi nu viteza este factorul numărul 1.

Reintroducerea radarelor fixe: între utilitate şi justificări Reintroducerea radarelor fixe: între utilitate şi justificări

www.buhnici.ro - informaţie gratis despre lucrurile care contează

Zilnic DN1 este tranzitat de beţivii din Tâncăbeşti ori Fierbinţi şi nu numai, în Daciile lor care nici de Remat nu mai sunt bune. O singură manevră mai în zig-zag a acestora şi celorlalţi participanţi la trafic le trec prin faţa ochilor rapid cele mai frumoase momente petrecute în viaţă.

Unul dintre şoferi roteşte în neant volanul de parcă de el ar mai depinde salvarea. Însă copacul cu diametrul de 4 metri devine locul de ofrandă pentru 5 oameni morţi din vina unui cretin. Cercetările de la faţa locului arată că accidentul s-a produs din cauza celor 10km/h în plus peste viteza legală. Caz închis.

Radarele fixe vor fi montate în cele mai "sângeroase" zone de pe şosele. Asta implică punerea în funcţiune a celor 120 scoase din uz prin instanţă acum 2 ani şi suplimentarea cu alte 100 de bucăţi în viitorul apropiat. Nişte funcţionari vor da de lucru unor firme care vor da de lucru unor bănci.

Haios este faptul că, până în 2020, poliţiştii aşteaptă ca numarul de accidente grave să scadă cu 55%. Bine zis aşteaptă... Tot ei au spus că "din 2009, în fiecare an am reuşit să scădem numărul de accidente rutiere grave". Vorbim tocmai despre o perioadă în care radarele fixe au fost scoase din folosinţă şi a venit mama prudenţei la putere - criza.

Nu le vom întâlni doar pe DN1. Vom vedea camere fixe şi în alte judeţe din ţară, acolo unde drumurile pustiite chiar strigă după astfel de soluţii.

Introducerea lor nu va face altceva decât să ne invite la goană şi mai tare pe tronsoanele dintre ele, cel puţin în localităţi, unde trecerile de pietoni sunt aşezate strategic în faţa cârciumii. E ştiut doar că acolo unde sunt radare fixe nu mai apar şi cele mobile, aşa că o poţi călca până la următorul fără jenă. Calci frâna 100 de metri după cameră şi apoi acceleraţia la fund.

Sătenii binecuvântaţi cu asfalt doar pe şosea, fără trotuare decente, vor sări artistic din drumul naţional în şanţ din instinct, de dragul supravieţuirii sau pur şi simplu proiectaţi de un şofer nenorocit pe viaţă.

Însă nu doar depăşirea vitezei legale este luată în vizor, ci şi alte abateri mai mult sau mai puţin grave, cum ar fi depăşirea şi întoarcerea peste linia continuă şi condusul agresiv. Aş vrea să trăiesc să îi văd fără permis pentru 60 de zile pe bărcăneştenii şi ciolpănenii care întorc peste benzi de parcă sunt ale lor de acasă.

În cel mult un an, prin update-ul de hărţi de pe dispozitivele GPS va fi ştiută fiecare poziţie a camerei. Ca să ne astâmpere, ele vor fi se pare mutate din loc în loc. Adică denumirea de radare fixe nu va mai fi viabilă şi vor deveni iarăşi ilegale.

Pe scurt, radarele fixe sunt utile, însă nu aşa de tare pe cât şi-ar dori poliţiştii. Ce facem cu beţivii şi bicicliştii care merg în toiul nopţii pe marginea sau chiar mijlocul drumului ? Ce facem cu căruţaşii care nu îşi mai permit să dea 3 lei pe gazul lampant pentru că l-au băut pe etilic? Cu cei care conduc obosiţi la volan? Le dăm cafele gratis?

Nu mai bine umblăm la coarda sensibilă? Cea care ţine banii în portofel? Şi să luăm permise, multe, foarte multe. Vreau să văd o ţară terorizată de imaginea poliţistului care apare din senin când vitezomanul Gică a trecut pe roşu, a depăşit coloana sau a călcat linia continuă şi îi taie în bucăţi carnetul care îi permite să fie inconştient.

Voi cum aţi reduce numărul de accidente grave? Consideraţi utilă montarea radarelor fixe?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.