Românul s-a născut şofer

Autor: Adrian Mihălţianu 29 nov. 2013 Opinii

E inutil să faci articole despre ABC-ul şofatului în România, căci românul s-a născut cu piciorul pe acceleraţie şi mâna pe claxon. El ştie întotdeauna mai bine, iar asta se vede în trafic, acolo unde totul decurge conform planului, într-un mod organizat şi liniştit. Nu avem mii de accidente cauzate în fiecare iarnă de şoferi care nu ţin distanţa faţă de cei din faţă sau care se panichează când derapează, tot la fel cum absolut nimeni din România nu merge cu geamurile aburite ca într-o seră, sau cu maşina acoperită de zăpada care sare în toate părţile. Uitaţi-vă în jur pe stradă, aţi văzut vreodată vreun român care să nu ştie să-şi dezaburească geamurile? Eu unul nu, sigur că nu…

E chiar stupizel să scrii astfel de articole având în vedere că în România toţi stau şi îşi curăţă pe îndelete maşinile de gheaţă şi zăpadă, iar atunci când vine frigul îşi pun anvelope adecvate, fără să considere vreodată că las’ că merge şi cu alea de vară la minus 5 grade în miezul zilei. Te apuci şi scrii degeaba despre conducerea preventivă, pentru că românul ştie să conducă preventiv – e întotdeauna prevăzător ca nu cumva ceilalţi din trafic (cunoscuţi şi sub numele de „idioţii ăilalţi din trafic”) să i se bage în faţă, sau ca pietonii să alerge în pas milităresc pe trecerea de pietoni, nu cumva să piardă el timpul său preţios.

Noi ştim mai bine, nu ne mai plictisiţi cu ABC-uri

„E plin de şoferi proşti pe şosele, dom’le!” – am remarcat că fraza asta o aud cel mai des în maşinile conduse de şoferi aproape lipiţi de maşina din faţă, complet imuni la limitările de viteză sau la noţiunea bunului simţ în trafic. Tot ei consideră şoferie, de multe ori, cele mai periculoase manevre din trafic, iar faptul că ceilalţi cedează în faţa stilului lor agresiv de a conduce le dă apă la moară – păi vezi dacă-s proşti?

E, iarăşi, inutil să vorbeşti despre manevrele – tot de tip ABC – pe care trebuie să le faci pe gheaţă şi zăpadă, pentru că rişti să devii penibiluţ, având în vedere că toată lumea din România ştie ce trebuie să facă cu maşina iarna, doar de-aia se tamponează zeci de maşini pe zi şi moare câte un român pe şosele la fiecare patru ore, în medie! Nu, nu e acelaşi român…

În special şoferii profesionişti nu au nevoie de sfaturi de grădiniţă, ei se descurcă întotdeauna

Sunt sute de vieţi distruse în fiecare lună pe şoselele din România – fie prin moartea cuiva drag, fie prin accidente grave care duc la mutilări cu care rămâi toată viaţa. Astea contează mai puţin, toţi ştiau să şofeze şi nu aveau nevoie de un ABC de şofat, doar s-au născut cu toţii şoferi, au ieşit cu volanul în mână din burta mamei.

Bine, dar veniţi cu sfaturi noi, ar putea zice cineva. Ei uite că nu, sunt aceleaşi şi aceleaşi sfaturi, pe care le ştim cu toţii, dar pe care, iată, uităm să le aplicăm. Pentru că dacă le-am aplica, dacă am aplica măcar acest ABC, poate şi situaţia de pe şosele ar fi alta. 

Vom continua, dragilor, seria de articole cu sfaturi utile pentru începători. Iar dacă vi se par redundante, vă aşteptăm şi pe voi cu sfaturi, ca între prieteni cu experienţă de şofat. Iar celor care consideră că ei ştiu deja totul, le urăm drum bun şi fără evenimente neplăcute.

În fond, şoferia se învaţă din greşelile proprii, nu din sfaturile altora. Sau nu?…

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide