Semnalizarea nu mai este obligatorie

Pentru unii, semnalizarea schimbării direcţiei de mers a devenit un lucru opţional. Oare de ce nu îşi dau seama că aşa ceva e chiar periculos?

Semnalizarea nu mai este obligatorie Semnalizarea nu mai este obligatorie

În trafic, îndeosebi în cel din capitală, dar nu numai, sunt destule lucruri care mă deranjează la partenerii de trafic. Însă, în ultima vreme, au început să mă agaseze cam tare cei care nu semnalizează schimbarea direcţiei de mers.

De cele mai multe ori se întâmplă în trafic urban, când unii trec de pe o bandă pe alta brusc şi fără să anunţe. Adică eu, care circul regulamentar, sunt obligat de aceşti neatenţi sau, mai plauzibil, tupeişti, să circul cu ochii în şaişpe dacă nu vreau să mă trezesc implicat într-o mică buşitură.

Se mai întâmplă, în cazurile când e mare aglomeraţie şi se merge bară la bară (probabil toţi cei din oraşele mari ştiu despre ce vorbesc, mai ales o dată cu începerea anului şcolar), ca unii să vrea să treacă de pe o bandă pe alta.

Aceştia sunt de două feluri: cei puţini, care semnalizează intenţia, se uită în oglindă sau peste umăr, ba uneori mai şi întreabă sau cer voie celor din spate să îi lase; cei mulţi, care mai întâi dau de volan, eventual pun şi semnalizarea ulterior, iar ochii lor parcă aruncă nişte priviri tupeiste şi superioare, ba chiar agresive, dacă nu îi laşi să treacă.

Personal, îi las să treacă pe cei din prima categorie, pentru că vorbim de bun simţ şi de logică. Însă pe cei din a doua categorie am ajuns să îi urăsc. Tupeismul şi nesimţirea de care dau dovadă duc, invariabil, la blocări ale circulaţiei. Doar pentru că ei se simt superiori bunului simţ, de a semnaliza.

Mai îmi "plac" şi aceia care semnalizează chiar înainte de a lua un viraj sau care intră pe altă stradă fără să mai semnalizeze. Îndeosebi când se merge suţinut cu 60 km/h (am observat că pe majoritatea bulevardelor din Bucureşti asta este acum viteza maximă legală), cei din spate sunt obligaţi să frâneze violent, ceea ce poate duce foarte uşor la incidente nedorite.

De aceea, m-am obişnuit să las o distanţă măricică faţă de cel din faţă. Din precauţie, să nu mă prindă pe picior greşit. Însă acest lucru se dovedeşte o invitaţie pentru mulţi profitori, care mi se bagă în faţă într-un stil şmecheresc de "l-am făcut, am mai câştigat 2 metri, ce tare sunt!". Normal, fără să semnalizeze, de ce ar trebui să le pese dacă dau peste ei sau nu?

Lucrurile încep să devină mai periculoase la viteze mari. Pe şoselele naţionale sau pe autostradă sunt din ce în ce mai mulţi care intră în depăşire fără să mai semnalizeze. Dar şi fără a se mai uita în spate, dacă nu cumva e altcineva deja în depăşire. La orice drum ceva mai lung prin ţară, dau peste câteva specimene de acest gen, în general cu maşini scumpe şi care îşi închipuie că sunt regii şoselelor.

Să nu îi uit pe cei care pleacă de pe loc sau ies din vreo benzinărie. E o adevărată "plăcere" când îţi iese unul în faţă şi te ia prin surprindere, obligându-te să frânezi brusc. De foarte multe ori, ăştia nu semnalizează - aşa că nimic nu îmi atrage atenţia că maşina respectivă vrea să îmi iasă în cale.

Mai sunt câteva cazuri, în care s-ar impune semnalizarea, dar cei de la volan ori sunt prea tupeişti să piardă timpul cu aşa ceva, ori sunt prea leneşi să mai folosească degetele de la mâna stângă pentru acţionarea micii manete de lângă volan.

Tuturor acestora le reamintesc: semnalizarea este obligatorie, ori de câte ori schimbi direcţia de mers. Şi ţine, în multe situaţii, de bunul simţ elementar.

oraan.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.