Teoria conspiraţiei petroliştilor? Nu, doar realitatea lăcomiei

Autor: Adrian Mihălţianu 14 feb. 2014 Opinii

Cred că toţi miliardarii care trăiesc fără griji datorită petrolului ar da din umeri şi ar spune cu nonşalanţă ”de unde să ştiu eu că vor fi asemenea efecte în viitor?”. Încălzire globală, accidente devastatoare pentru mediu, metropole înecate în smog şi creşterea alarmantă a bolilor provocate de emisiile nocive. Toate cauzate de arderea combustibililor fosili.

Ok, până acum 10-20 de ani aş fi fost de acord cu un astfel de răspuns ignorant, studiile necesită timp. Însă uite că, în ultimii 10-20 de ani, ameninţarea poluării a devenit mult prea serioasă, dar afacerile cu petrol şi gaze au devenit şi mai mari, iar consumul de combustibili a crescut, implicit crescând şi cantitatea de emisii poluante eliberate în atmosferă.

”Fumatul” combustibililor are efecte mult mai devastatoare, nu doar asupra oamenilor

Cu alte cuvinte, domnule pacient, ştiţi că dacă mai fumaţi riscaţi să faceţi cancer? Ştiu, domnule doctor, dar nu mă pot opri, pentru că eu fac bani din fumat, dar m-am şi obişnuit şi am ajuns să îmi placă. Bine, bine, dar ştiţi că îi afectaţi şi pe cei din jur, care, prin fumatul pasiv, ajung să aibă şi ei probleme? V-am spus, domnule doctor, eu fac bani buni din fumat, nu mă interesează ceilalţi, nu mă mai bateţi la cap. Totuşi, înţelegeţi că dacă nu vă opriţi din fumat riscaţi să muriţi nu doar dumneavoastră, ci şi cei din jur? Asta este, domnule doctor, vreţi acum să mă sacrific şi să nu mai fac bani din fumat, nu pot asta, nu se poate, mai bine mă lăsaţi în pace că eu am de făcut bani din fumat.

Cam la asta se rezumă ce înseamnă în ziua de azi petrolul: foarte mulţi bani, controlaţi de foarte puţini oameni. Şi, cum orice manual de economie ne spune că afacerile au ca scop profitul, devine clar că tipii ăştia nu vor să conştientizeze unde ne va duce pe toţi goana lor nebună după profituri din ce în ce mai mari. De aceea marile companii petroliere au tot interesul ca lumea să rămână dependentă de nişte resurse pe care aceste companii le deţin. Prin urmare, avem parte de tot felul de conspiraţii, care se lasă chiar şi cu războaie, totul în numele petrolului.

Omenirea nu prea realizează cât de mult ne bazăm pe aceste fiinţe mici: albinele

Pare un nenorocit de joc de strategie pe calculator, jucat de un adolescent puber, care e izolat prin displayul PC-ului de realitate. O realitate în care, iată, specialiştii au descoperit că albinele sunt afectate iremediabil de poluanţii proveniţi prin arderea combustibilului. În special oxizii de azot, emişi de motoarele diesel, contribuie la dispariţia pe scară largă a coloniilor de albine din multe zone ale Pământului. Mda, e o ştiruţă neinteresantă pentru mass-media…

Albinele sunt o verigă esenţială a ecosistemului, aşa cum învaţă copiii încă de la grădiniţă, deci dispariţia lor riscă să ducă la extincţia vieţii pe pământ. Sună apocaliptic? Se prea poate, dar sună prea plauzibil pentru a ascunde mizeria sub preş. Oare ce ne rezervă viitorul? Vom inventa nişte albine-roboţi care să polenizeze florile? Eventual dotate cu motoare cu ardere internă? Probabil e o soluţie excelentă pentru miliardarii petrolişti, care ar accepta orice idee SF numai să nu fie nevoiţi să închidă robinetul aurului negru.

Oricât de evoluaţi credem că suntem, ca umanitate, tot proşti rămânem: creăm o problemă, pe care încercăm să o contracarăm cu nişte soluţii care creează alte probleme, într-o progresie geometrică. Asta în ciuda celei mai simple soluţii din univers: renunţă la sursa problemei.

Ce gust au banii? Ce valoare nutritivă are o monedă? Câte vitamine conţine o bancnotă? Cum ţin de foame şi de sete conturile virtuale? Pentru miliardarii petrolului nu contează răspunsurile

Degeaba avem un tratat de la Kyoto, degeaba se pun taxe şi accize din ce în ce mai mari pe combustibili, degeaba se investeşte în tehnologii care să ducă la motoare termice din ce în ce mai economice. Arderea petrolului, sub orice formă, e nocivă pentru viaţă. Punct. E un adevăr trist, dar nu ne mai putem ascunde după deget. Şi, mai mult decât atât, degeaba fac băieţii ăştia munţi de bani din afacerile cu petrol câtă vreme nu vor putea să-şi cumpere cu acei bani dreptul la viaţă. Unele lucuri nu pot fi cumpărate, iar în viitorul apropiat riscăm să înţelegem foarte dur acest fapt.

Şi mai interesant este faptul că alternative la petrol sunt cu duiumul. Energia solară, energia eoliană, energia geotermală, etc. E adevărat, acum randamentul tehnologiilor verzi e considerat mai prost decât al tehnologiilor bazate pe petrol. Dar reversul medaliei este lipsa poluării, iar evoluţia tehnologică e de-a dreptul galopantă. E ca în poveştile cu Făt Frumos care creşte într-un an cât alţii în zece…

Te pomeneşti că miliardarii petrolului strâng bani pentru ca să cumpere drepturile de utilizare a… soarelui. Sau poate chiar soarele cu totul?!

Iar asta e o problemă pentru miliardarii petrolului. Pentru că vorbim de concurenţa care riscă să le sufle de sub nas profiturile nesimţite. Şi, cum scopul scuză mijloacele, suprimarea concurenţei sau măcar întârzierea ei sunt noile mize ale petroliştilor.

Aşadar, conspiraţie să fie, dar să ştim şi noi!

Probabil unii vă gândiţi acum la soluţii pentru a-i contracara pe miliardarii petrolului. Ok, dar reţineţi: cea mai simplă soluţie este chiar renunţarea la ceea ce creează problema. Deci putem trăi fără petrolul lor? Sau au reuşit să ne inducă o dependenţă atât de mare încât singurul răspuns plauzibil este NU?

Dacă aşa stă situaţia, atunci hai să nu mai pierdem timpul. Să ne încolonăm într-un ultim cortegiu funerar în maşinile noastre dragi, dar care ne omoară încet şi sigur din cauza motoarelor cu ardere internă. Şi să ne asfixiem cât mai rapid cu gazele de eşapament. Numai aşa, de-al dracului, să nu mai facă bani miliardarii petrolului de pe urma noastră!

Avem un Pământ. Cum procedăm? Nu ne permitem să-l stricăm, pentru că habar n-avem să-l reparăm

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide