Doi piloţi români la Dakar

Mani Gyenes şi Marcel Butuza vor concura în cea de a 33-a ediţie a celui mai dificil raliu din lume. Dakar 2011 se va desfăşura în perioada 1-16 ianuarie în Argentina şi Chile, iar cei doi piloţi români vor lua startul la categoria moto.

Doi piloţi români la Dakar Doi piloţi români la Dakar

Vectra Racing revine în Dakar după o absenţă de un an, iarcei doi piloţi care compun echipa pentru această ediţie merg înAmerica de Sud din postura de clasaţi în topul 20 mondial.Atât Mani Gyenes cât şi Marcel Butuza au terminat sezonul 2010 înprimii rideri din lume, chiar dacă în acest an au participat la osingură etapă a Campionatului Mondial de Rally-Raid.

Cei doi nu se află la prima participare înDakar, însă au ca principal obiectiv terminarea raliuluiavând în vedere că mutarea competiţiei din Africa în America Latinăa schimbat foarte mult condiţiile în care se concurează. În 2011,Mani Gyenes şi Marcel Butuza, alături de ceilalţi 212 concurenţi dela categoria moto, vor avea de parcurs peste 9.000 de km pe rutaBuenos Aires (Argentina) - Arica (Chile) - Buenos Aires. De-alungul celor două săptămâni cât durează Dakar-ul, se va concuraadesea la altitudini de peste 2.500 metri, având în vedere că sutede kilometri de probe speciale sunt în munţii Anzi. Cele maidificile zile vor fi însă cele din Atacama. În cel mai arid deşertdin lume se va concura în patru probe speciale, riderii româniantrenându-se pentru această parte a raliului când au concurat înRaliul Tunisiei (etapă din Campionatul Mondial de Rally-Raid).

Mani Gyenes

Pilotul sătmărean este primul român care a câştigat un raliu dinCampionatul Mondial (Raliul Marocului în 2009) şi are deja trecuteîn palmares trei participări în raliul Dakar. Primul Dakar pentruMani a fost cel din 2007 când a ajuns la finiş pe locul 46 lageneral şi pe 9 la categoria debutanţi. A urmat ediţia din 2008 încare nu a mai putut concura, aceasta fiind anulată din pricinaameninţărilor teroriste. În 2009 a luat startul în prima ediţie dinAmerica de Sud, însă din cauza unei accidentări la umărul stâng afost nevoit să se retragă din raliu.

Marcel Butuza

Având o carieră de peste 30 de ani în motociclism, Marcel are caobiectiv terminarea Dakar-ului după ce în ediţia din 2007 a fostnevoit să abandoneze din cauza unei probleme tehnice, în 2008 atrebuit să revină în România ediţia din acel an fiind anulată, iarîn 2009 a trebuit să renunţe din cauza unei accidentări. Ajungereala finişul raliului ar fi un vis împlinit pentru românul care în2007 a încheiat sezonul în top 10-ul mondial, în acel an reuşind săparticipe la trei raliuri.

Cei doi piloţi Vectra Racing vor concura în Dakar 2011pe motociclete KTM 690 Rally, aceleaşi pe care le-auutilizat şi la ediţia din 2009. Alături de Mani Gyenes şi MarcelButuza în raliu vor porni şi cei doi membri ai echipei deasistenţă, Liviu Butuza şi Romeo Duicu. Ultimul este fost concurentîn Dakar, Romeo reuşind să ajungă la finalul ediţiei din 2009.