ProMotor şi Toyota, aventurieri în etapa de offroad Iaşi Adventure Raid

Autor: Dan Vache 23 mai 2012 Alte sporturi

Toyota Iaşi Adventure Raid 2012, prima etapă din Campionatul Naţional de Offroad, desfăşurată sub egida FRAS şi CNOR, a adunat la Iaşi foarte mulţi pasionaţi de aventură 4×4. Printre cei prezenţi la start ne-am aflat şi noi, în parteneriat cu Toyota România, echipajul nostru luând parte la această competiţie plină de adrenalină la volanul unui model Land Cruiser 150. Ne-am înscris la Clasa Standard, probă care, spre deosebire de Open şi Extrem, îţi permite să concurezi cu o maşină de teren nepreparată.

Startul oficial a avut loc vineri, din faţa Palatului Culturii la ora 8.30. De aici, maşinile au plecat în coloană până în zona Bucium, locul de unde s-a dat startul tehnic. În primele două zile de competiţie, concurenţii înscrişi la clasele Open şi Extrem au avu de parcurs trasee şi probe speciale amenajate în apropiere de comunele Bârnova, Dobrovăţ, Păun şi Cabana Bucium. Cei de la Clasa Standard au avut de parcurs un traseu mai lung, de 110 kilometri, dar şi o probă specială în zona Bârnova.

Din păcate, cele trei zile de competiţie au fost cu ghinion atât pentru noi, cât şi pentru ceilalţi concurenţi înscrişi la acest eveniment. Vremea nefavorabilă din ultimul timp şi ploaia persistentă nu au făcut decât să creeze probleme echipajelor care au avut de înfruntat foarte multe obstacole extrem de dificile din cauza noroiului.

Vineri, în prima zi de competiţie, cei mai mulţi dintre concurenţii de la Clasa Standard s-au ales cu daune serioase încercând să termine cursa. Noi am preferat să abandonăm, pentru că am dat peste un vad de apă adâncă, imposibil de trecut fără a produce avarii serioase maşinii, al cărei gabarit era cam mare pentru un astfel de obstacol.

Cu toate acestea, Land Cruiser-ul nostru, echipat doar cu anvelope de vară, a reuşit să se descurce extraordinar de bine pe traseul parcurs până acolo, chiar dacă de multe ori aveam impresia că vom rămâne împotmoliţi. Sistemele electronice şi-au făcut treaba onorabil atunci când am coborât sau am urcat pante acoperite cu noroi şi cu şanţuri adânci, iar transmisia automată, utilizată în modul manual, împreună cu motorul diesel de 3.0 litri şi 190 CP, s-au achitat foarte bine de sarcină.

Sâmbătă, organizatorii au pregătit pentru cei de la Clasa Standard o probă specială în pădurile de lângă comuna Bârnova. Aici, câţiva dintre participanţi au ales să nu participe, din cauza traseului foarte dificil de parcurs, terenul fiind extrem de alunecos, iar pantele destul de abrupte. Primul dintre concurenţi a avut mari probleme pe drumul anevoios, avariindu-şi serios maşina, ceea ce i-a determinat pe organizatori să modifice traseul. Chiar şi aşa, echipajele au fost nevoite să apeleze la troliu la fiecare urcare în pantă.

Concursul s-a încheiat duminică, cu o probă de trial ce a avut loc pe terenul amenajat la ERA Shopping Park, unde echipajele de la cele trei clase, Standard, Open şi Extrem, au concurat în paralel. Traseul variat şi plin de noroi a pus la grea încercare monstruleţii 4×4, dar şi talentul piloţilor înscrişi în competiţie. Din fericire, spectatorii prezenţi în număr mare la eveniment nu au fost speriaţi de vremea rea, când ploaia i-a adunat pe toţi sub corturile amplasate în apropiere de traseu.

Toyota Iaşi, partenerul evenimentului, a pregătit pentru publicul prezent duminică la trial şi sesiuni de test drive cu cele mai capabile modele în offroad: Land Cruiser 150 şi Hilux. Cei care s-au încumetat să testeze maşinile 4×4 japoneze pe terenul de la ERA Shopping Park au fost atent supravegheaţi de câte un copilot profesionist, de la care au primit şi câteva sfaturi utile pentru condusul în teren accidentat.

În concluzie, nu pot spune decât că acest weekend ploios şi noroios de la Iaşi a meritat investiţia de timp şi oboseală, deoarece adrenalina şi distracţia offroad au fost la cote foarte ridicate. În plus, ne-am convins încă o dată de faptul că Toyota Land Cruiser este acel gen de maşină care combină perfect rolul de familistă confortabilă, luxoasă şi sigură pe şosea cu postura de allrounder mult mai capabil decât te-ai aştepta în condiţii grele de teren.

Iar în încheiere, ProMotor doreşte să le ureze, şi pe această cale, „La Mulţi Ani” celor din Clubul Offroad Iaşi, cu ocazia a 10 ani de existenţă, perioadă în care au organizat evenimente offroad dintre cele mai spectaculoase, în parteneriat cu Toyota Iaşi. La cât mai multe noroaie şi pe viitor!

Clasamentele finale ale acestei prime etape de offroad din Campionatul Naţional de Offroad le găsiţi AICI.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide