Formula 1 Montreal: „Salut Gilles”

Autor: Laurenţiu Florescu 06 iun. 2012 Formula 1

În acest weekend vom avea ocazia să vizionăm încă o etapă de Formula 1 pe minunatul circuit Gilles Villeneuve din Montreal. Pista cu o lungime de 4,36 km a fost dată spre utilizare în anul 1978 purtând numele Notre Dame. În 1982 circuitul a luat numele celebrului pilot canadian Gilles Villeneuve, după moartea acestuia.

Gilles Villneuve şi-a început cariera de pilot de la o vârstă fragedă în cursele de snowmobil. Mai târziu, canadianul a intrat în Formula Atlantic, unde a câştigat un titlu în anul 1976, urmând ca în anul 1977 să piloteze pentru McLaren în Marele Premiu al Marii Britanii. În 1978 Villeneuve s-a mutat la Scuderia Ferrari, unde a rămas până la moartea sa din 1982. În cei cinci ani de carieră în Formula 1, canadianul nu a câştigat nici un titlu, dar nu rezultatele vorbesc cel mai bine despre acest magnific pilot. Gilles Villeneuve rămâne în inimile multor fani pentru agresivitatea şi talentul de care dădea dovadă în spatele volanului.

Gilles Villeneuve

În 1982 Villeneuve se bătea cu coechipierul său de la Ferrari, Pironi, pentru locul şase în calificările din etapa din Belgia de la Zolder. Canadianul a dat tot ce a putut în ultimul tur, dar în virajul Terlamenbocht s-a întâlnit cu Jochen Mass, care se deplasa cu o viteză net inferioară. Mass l-a observat pe Villeneuve şi a ieşit de pe trasă, dar pilotul Ferrari a gândit la fel. După accidentul produs la 220 km/h, monopostul Ferrari a zburat aproape 100 m, iar la aterizare l-a aruncat pe Gilles Villeneuve cu tot cu scaun în gardul de protecţie. Primul medic sosit la faţa locului a constatat că pilotul canadian nu respiră, dar avea puls. La spital analizele au arătat că legendarul pilot canadian a suferit o fractură la gât, iar în acea seară a trecut în nefiinţă.

Fernando Alonso

Chiar dacă nu a avut rezultatele lui Senna sau lui Schumacher, Gilles Villeneuve a fost unul dintre cei mai iubiţi piloţi de Formula 1. După moartea sa, circuitul canadian Notre Dame a primit numele său, iar la intrarea pe circuitul Fiorano se poate vedea bustul fostului pilot al Scuderiei. Gilles Villeneuve l-a lăsat în urmă pe fiul său Jaques Villeneuve. Acesta a câştigat în 1997 titlul de campion în Formula1, fiind şi acum singurul pilot canadian care a reuşit această performanţă. Pentru a comemora geniul fostului pilot de Formula 1, canadienii au scris în dreptul liniei de start-sosire mesajul „Salut Gilles”.

Jenson Button

Peste doar câteva zile vom avea ocazia să îi vedem „la birou” pe cei mai buni piloţi din lume în a şaptea etapă din calendarul Formula 1 2012. Circuitul este unul foarte dificil din cauza prafului şi a rezidurilor care ajung pe trasa ideală în timpul cursei. Circuitul are porţiuni foarte rapide, pe care se ating viteze de peste 300 km/h, dar şi zone în care tracţiunea este asigurată doar de anvelope din cauza vitezelor mici. Câştigătorul de anul trecut este Jenson Button, dar pilotul britanic se află acum într-o perioadă cu rezultate foarte slabe. Pirelli propune pentru această etapă pneurile soft şi supersoft. În continuare vă invit să parcurgem un tur virtual pe circuitul Gilles Villeneuve.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide