Vettel a câştigat Marele Premiu al Australiei 2011

Sebastian Vettel a obţinut o victorie uşoară în prima cursă a sezonului 2011. Campionul en-titre a condus de la start dovedind că Red Bull este echipa favorită şi anul acesta.

Vettel a câştigat Marele Premiu al Australiei 2011 Vettel a câştigat Marele Premiu al Australiei 2011

Germanul Sebastian Vettel a obţinut o victorie lejeră în prima cursă din Formula 1 din acest an. Marele Premiu al Australiei a fost însă o cursă plictisitoare, noul sistem DRS pentru depăşiri neaducând nivelul de spectacol promis. Podiumul cursei australiene a fost completat de Lewis Hamilton de la McLaren Mercedes şi surprinzătorul rus Vitaly Petrov de la Renault.

Hamilton a reuşit să îşi păstreze locul doi chiar după ce o parte a plăcii de sub monopost s-a desprins în urma unei mici ieşiri în decor. Petrov a fost însă adevăratul star al primei curse a sezonului. Rusul a plecat de pe poziţia a şasea a grilei de start dar a reuşit să termine de podium. Este primul podium pentru pilotul rus Vitaly Petrov.

Start în Marele Premiu al Australiei

A fost prima cursă şi pentru furnizorul de anvelope Pirelli. Strategiile au fost schimbate dar primii clasaţi au reuşit să parcurgă lungimea cursei cu doar două opriri la boxe. Fernando Alonso (Ferrari) şi Mark Webber (Red Bull) au folosit câte trei opriri. Cei doi au terminat pe locurile patru şi cinci. Pentru spaniolul de la Ferrari a fost un loc excelent după un start ratat în urma căruia a ajuns pe locul nouă.

Vettel a uimit cu viteza sa, pilotul Red Bull reuşind să pună trei secunde între el şi locul doi după doar două tururi de pistă. Singurul duel interesant din parte a cursei a fost cel dintre Jenson Button (McLaren) şi Felipe Massa (Ferrari). Englezul a încercat multe variante pentru a depăşi monopostul roşu. A reuşit cu o manevră îndrăzneaţă în virajele 11 12 dar a trebuit să taie pe o bretea de serviciu pentru a nu se acroşa cu Massa. Button a fost ulterior penalizat cu o trecere pe la standuri.

Rusul Petrov a fost vedeta cursei din Australia

Lista abandonurilor a fost îngroşată de nume celebre. Barrichello a fost primul pe ea după ce o manevră de depăşire avea să se dovedească prea îndrăzneaţă. Brazilianul îl lua cu el şi pe Nico Rosberg de la Mercedes. Tânărul german avea să abandoneze cu sistemul de răcire al monopostului său distrus în urma impactului cu Williams-ul lui Barrichello. Michael Schumacher a avut parte de o primă cursă cu probleme. A început cu o pană cauzat de contactul cu monopostul Toro Rosso pilotat de Jaime Alguersuari. Deşi a schimbat anvelopa distrusă, monopostul Mercedes a fost afectat şi germanul a abandonat după 19 tururi. Nici Nick Heidfeld nu a impresionat în această primă cursă. Înlocuitorul lui Robert Kubica la echipa Lotus Renault GP nu a reuşit să îmbunătăţească prea mult poziţia obţinută în sesiunea de calificări şi a terminat cursa doar pe locul 14.

Clasament final Australia

1. Vettel Red Bull-Renault 1h29:30.259

2. Hamilton McLaren-Mercedes + 22.297

3. Petrov Renault + 30.560

4. Alonso Ferrari + 31.772

5. Webber Red Bull-Renault + 38.171

6. Button McLaren-Mercedes + 54.300

7. Perez Sauber-Ferrari + 1:05.800

8. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:16.800

9. Massa Ferrari + 1:25.100

10. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 tur

11. Sutil Force India-Mercedes + 1 tur

12. Di Resta Force India-Mercedes + 1 tur

13. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 tur

14. Heidfeld Renault + 1 tur

15. Trulli Lotus-Renault + 2 tururi

16. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 3 tururi

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.