Mani Gyenes pe podium la Abu Dhabi Desert Challenge

Pilotul Vectra Racing a terminat prima etapă din Campionatul Mondial de Rally-Raid, Abu Dhabi Desert Challenge pe locul trei la clasa Open. Aflat la debutul în rally-raid, Adrian Răduţă a avut o evoluţie foarte bună încheind competiţia pe locul 4 la Open. Pe locul 7 la clasa Open (motoare peste 450 cmc) a terminat raliul Alex Gârbacea.

Mani Gyenes pe podium la Abu Dhabi Desert Challenge Mani Gyenes pe podium la Abu Dhabi Desert Challenge

Abu Dhabi Desert Challenge, prima etapă din actualul sezon al Campionatului Mondial de Rally-Raid (FIM), a fost un raliu în care toţi cei trei piloţi Vectra Racing înscrişi au avut o evoluţie constantă. Emanuel Gyenes a avut de dus o luptă grea la clasa Open, el fiind nevoit să se impună în faţa lui Tim Trenker, campionul mondial en titre al clasei unde sunt înscrise motoare peste 450 cmc. Pe lângă pilotul german, pentru care Emiratele Arabe Unite au devenit a doua casă, Mani a mai avut un adversar puternic în persoana polonezului Marek Dabrowski şi el o prezenţă constantă în rally-raidurile sezoanelor precedente. Totuşi, chiar dacă în cea mai grea zi a raliului Mani s-a clasat în faţa celor doi, fiind cel mai rapid pilot care utilizează o motocicletă cu motor mai mare de 450 cmc, în clasamentul final al raliului sătmăreanul ocupă locul 3. După ce a căzut foarte rău în penultima specială (unde a fost cel mai rapid la Open), lui Mani i-a fost foarte greu să continuie în acelaşi ritm şi în ultima zi acuzând dureri de claviculă.

Rezultatul lui Mani Gyenes de la Abu Dhabi Desert Challenge este trecut în istoria sportului cu motor din România ca cel de al patrulea podium obţinut de un sportiv român în Mondialul de Rally-Raid. Două din clasările pe podium în acest campionat îi aparţin lui Marcel Butuza (cea mai recentă - locul 3 clasa Producţie în Raliul Tunisiei 2010) şi una tot lui Mani, care în 2009 a câştigat Raliul Marocului la clasa Producţie.

Echipa Vectra Racing

Marea surpriză de la Abu Dhabi a fost Adrian Răduţă. Dublu campion est-european de motocross MX1 şi multiplu campion naţional, Adi a debutat în rally-raid cu ocazia acestei etape din Emiratele Arabe Unite şi s-a acomodat foarte repede cu motocicleta şi navigaţia. După ce a învăţat ce înseamnă un road-book de rally-raid de la colegii săi Mani Gyenes, Alex Gârbacea şi Romeo Duicu şi s-a obişnuit cu motocicleta (200 kg), Adi a făcut un raliu bun terminând în patru din cele cinci probe speciale în primii 30. Pilotul bucureştean a avut parte la debut şi de un "botez al prafului". În ultima probă specială rula în spatele unui alt concurent şi când a ieşit din praful acestuia pentru a-l depăşi a intrat direct într-o movilă. Din cauza vitezei, a fost proiectat peste motocicletă şi s-a lovit destul de tare la spate. A reuşit însă să ajungă până la punctul de asitenţă, unde au fost remediate problemele tehnice apărute la motocicletă în urma căzăturii şi unde a decis împreună cu medicii că poate continua. La final raliului Adi s-a clasat al patrulea la Open şi pe 16 la general.

După ce a absentat de la Dakar 2011, Alex Gârbacea a revenit în rally-raid cu ocazia Desert Challenge şi a reuşit să se reacomodeze destul de greu cu aceste competiţii din cauza temperaturilor extrem de ridicate din deşertul Liwa (parte a Marelui Deşert al Arabiei). În final, Alex a ocupat locul 7 în clasamentul Open şi 24 la general.

Abu Dhabi Desert Challenge pe scurt:

- 1-7 aprilie

- a 21-a ediţie

- o probă super specială în Abu Dhabi

- 5 probe specială care au însumat aproximativ 1500 de km

- Locaţia bivouacului: lângă resortul de cinci stele Qasr Al Sarab Desert Resort by Anantara din deşertul Liwa

- cartierul general al raliului cât s-a stat în Abu Dhabi (şase zile) a fost pe circuitul Yas Marina unde se desfăşoară Marele Premiu de Formula 1 al Emiratelor Arabe Unite

- 89 de concurenţi la clasa moto

Clasament general Abu Dhabi Desert Challenge

1. Marc Coma (KTM - 450) 18h28`00

2. Helder Rodrigues (Yamaha - 450) +5`21

3. Jakub Przygonski (KTM - 450) +12`43

12. Emanuel Gyenes (KTM - 690) +1h42`37

16. Adrian Răduţă (KTM - 690) +2h53`26

24. Alex Gârbacea (KTM - 690) +4h55`25

Clasament Open Abu Dhabi Desert Challenge

1. Marek Dabrowski

2. Tim Trenker

3. Emanuel Gyenes

4. Adrian Răduţă

7. Alex Gârbacea

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.