Red Bull Romaniacs 2011 la final

Ediţia 2011 a celei mai dure competiţii de enduro şi hard enduro s-a încheiat cu victoria britanicului Graham Jarvis. Pilotul Husaberg este la a doua victorie Red Bull Romaniacs.

Red Bull Romaniacs 2011 la final Red Bull Romaniacs 2011 la final

La finalul celor 600 de km de hard enduro, Graham Jarvis a fost cel mai rapid rider de la clasa Pro. Britanicul de la Husaberg a avut nevoie de 20h00min14sec pentru a parcurge traseul de-a lungul celor patru zile în munţi. Jarvis a mai câştigat Red Bull Romaniacs în 2008, însă la finalul ediţiei din acest an a declarat: "Mă bucur mai mult de victoria din acest an decât de prima. Atunci parcă am avut noroc pe când acum am muncit încă din primul moment. Această competiţie este fantastică şi sper să revin şi la anul. Celor care îşi doresc să participe le transmit că la Pro traseul este mai mult decât extrem în anumite porţiuni, aşa că pentru o primă participare dacă nu ştiu exact la ce să se aştepte le recomand să încerce clasa Expert."

Chris Birch (KTM), câştigătorul ediţiei din 2010, a încheiat cursa pe locul doi "Cea mai grea zi pentru mine a fost cea de azi chiar dacă în ziua a treia mi-am rupt ghidonul şi aripa. Mă bucur că am ajuns la finiş şi nu pot decât să îl felicit pe Graham pentru că este pur şi simplu incredibil". Pilotul neo-zeelandez a reuşit pentru a patra oară să se claseze pe podium la Red Bull Romaniacs, de fiecare dată când a venit în România reuşind să termine pe podium. În pofida unor probleme avute în ultima zi cu GPS-ul, Andreas Lettenbichler (Husqvarna) a încheiat raliul pe locul trei. Pilotul german a rulat în penultima zi împreună cu Xavier Galindo (Husaberg) şi cei doi se luptau pentru ultima poziţie pe podium. Din păcate, spaniolul a ieşit din cărţi după ce imediat după service point a alunecat pe o coborâre căzând cu tot cu motocicletă în barajaul de la Mărtinie. Spaniolul a dovedit că este un bărbat adevărat care îşi doreşte să termine cel mai dificil raliu din lume şi a înotat până pe malul celălalt de unde a reuşit să ia o barcă. Ajutat de proprietarul ambarcaţiunii, Galindo a scos motocicleta la mal şi a pierdut doar o oră cu această aventură acvatică. În cele din urmă a fost clasat pe locul 5 la general. Pe patru între Lettenbichler şi Galindo este Paul Bolton. Britanicul se chinuie să ajungă pe podiumul de la Red Bull Romaniacs, însă până acum cea mai bună clasare a sa este locul 4 din 2010 şi 2011.

La clasa Pro din cei 19 de rideri care au luat startul au ajuns la finiş 16. Cei trei piloţi care au fost forţaţi să iasă din lupta cu traseele extreme din Carpaţi au abandonat din pricina unor accidentări. Cea mai dificilă clasă a avut la start şi doi piloţi români. Mani Gyenes şi Ervin Kovacs au reuşit să termine hard enduroul pe locurile 11 respectiv 10. Acesta este al optulea finiş al lui Mani Gyenes la Red Bull Romaniacs din tot atâtea posibile. "Mă bucur că am putut concura şi în acest an la Red Bull Romaniacs însă aici ca să ajungi în top 5 trebuie să te antrenezi mult cu motociclete de trial. Este important că nu m-am accidentat pentru că în ziua a treia au fost porţiuni de traseu aproape imposibile, iar eu trebuie să mă gândesc şi la Campionatul Mondial de Rally-Raid. La începutul lunii octombrie voi concura în Raliul Faraonilor pentru a-mi apăra locul doi la general."

Şapte români pe podium la Red Bull Romaniacs 2011

Comparativ cu alţi ani, în 2011 putem spune că a fost o invazie de rideri români la cel mai dificil raliu hard enduro din lume. 21 de "localnici" s-au înscris pentru a se lupta cu traseele din Carpaţi alături de alţi peste 150 de rideri. Surpriza a venit din partea lui Ioan Tara. Originar din Sibiu, Tara a lucrat în primii ani la organizarea Red Bull Romaniacs însă a decis că este vremea să şi concureze şi s-a transformat din track manager în concurent în 2010. În 2011 s-a înscris la Expert Single şi a reuşit să câştige având un avans de 46 minute în faţa scoţianului Gavin Johnston. Pe trei la Expert Single s-a clasat australianul Shane Moss.

Lucian Neaga şi Daniel Conopan mai precis Velox Racing au terminat pe locul doi la clasa Expert Team. Reuşita lor este una care le dovedeşte determinarea, mai ales în cazul lui Lucian care din prima zi în munţi (duminică 17 iulie) a concurat cu răni adânci la palma stângă. Piteşteanul a câştigat în 2010 la Hobby Single, însă anul acesta s-a lovit rău de un pom şi doar cu ajutorul medicilor a reuşit să reziste de-a lungul a încă trei zile de hard enduro.

Pe trei, tot la Expert Team, au terminat şi cei de la Endurostore o echipă din România formată din Cristi Babeş şi Călin Radu. Krisztian Nagy alături de coechipierul său a reuşit să termine pe podium la clasa Hobby Team. Sorina Sandu şi Andrea Goga s-au mai bine spus Powerpuff Girls, singurele fete din competiţie au reuşit să termine Red Bull Romaniacs clasându-se în final pe locul 12 la Hobby Team (au fost clasate 16 echipe).

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.