WRC 2009

Autor: Dragoş Băltăţeanu 11 mai 2009 Raliuri

A doua etapă din WRC a dus caravana în zăpezile norvegiene. Deşi acestea păreau terenul favorit al piloţilor nordici, Sebastien Loeb a reuşit din nou să încurce socotelile celor de la Ford.
Tradiţional, singura etapă programată pe zăpadă avea loc în Suedia, dar, în 2009, Norvegia a primit şi ea o şansă. Iar dacă în Suedia au existat uneori probleme cu zăpada, Norvegia a oferit-o din belşug. Valuri de zăpadă, temperaturi mult sub zero şi toate celelalte ingrediente ale unei etape albe.

Pe zăpadă, favoriţi erau consideraţi piloţii nordici. Prin urmare, Ford, cu cei doi finlandezi la bord, pornea drept favorit. Însă Loeb, pilotul de geniu din Alsacia, a reuşit din nou să răstoarne pronosticurile. Hirvonen a fost iniţial lider, dar nu a reuşit să ia un avans prea mare faţă de pilotul Citroën.

La finalul primei zile, Hirvonen a ales să încetinească, pentru a-l lăsa pe Loeb primul la start în ziua următoare. În mod normal, o astfel de tactică ar fi dat rezultate, pilotul care deschide drumul având şi ingrata sarcină de a-l curăţa. Însă lui Loeb îi convine de minune să fie primul pe traseu. Din acel moment, nimeni nu s-a mai putut apropia de el, finlandez sau ba. Loeb şi copilotul său Daniel Elena aveau să obţină o victorie importantă pe terenul favorit al piloţilor rivali.

Norvegia a marcat şi revenirea lui Petter Solberg. Fostul pilot Subaru nu a rezistat să stea pe margine un an de zile şi a pus bazele unei echipe private ce îi poartă numele. A ales drept maşină de concurs un Citroën Xsara WRC şi a luat startul în raliul său de casă. Norvegianul a câştigat prima probă specială a întrecerii, dar a terminat abia pe locul şase.

Rezultate Norvegia

Sebastien Loeb/ Daniel Elena Citroën C4 WRC, 3h28:15.9

Mikko Hirvonen/ Jarmo Lehtinen Ford Focus WRC, la 9,8 sec

Jari-Matti Latvala/ Miikka Antilla Ford Focus WRC, la 1:21.8 sec

Henning Solberg/ Cato Menkerud Ford Focus WRC, la 3:33.5 sec

Dani Sordo/ Marc Marti Citroën C4 WRC, la 3:52.0 sec

Petter Solberg/ Phill Mills Citroën Xsara WRC, la 6:25.4 sec

Matthew Wilson/ Scott Martin Ford Focus WRC, la 6:35.6 sec

Urmo Aava/ Kuldar Sikk Ford Focus WRC, la 6:49.1 sec

Sezonul 2009 a început aşadar cu Raliul Irlandei, prima dintre cele 12 etape ale competiţiei. Pentru întâia oară după mult timp, Monte Carlo nu mai face parte din calendarul WRC.
Vacanţa de iarnă a însemnat şi o lungă serie de anunţuri triste venite din partea constructorilor implicaţi în WRC. Criza a făcut multe victime, mai întâi Suzuki, iar apoi Subaru anunţând că se retrag din cea mai importantă competiţie de raliuri.

Dacă, pentru Suzuki, WRC-ul reprezenta o provocare nouă, în schimb, cînd spuneai Subaru, aproape că spuneai lumea raliurilor. Retragerea lor a fost un şoc pentru toţi competitorii.
Raliul Irlandei a fost scăldat de ploaie în toate cele trei zile de concurs. Asfaltul ud i-a convenit de minune lui Sebastien Loeb. Francezul a revenit la fel de montat ca în sezonul trecut şi a reuşit să controleze cursa de la un capăt la altul.

Loeb şi-a trecut în cont prima victorie din 2009 în ciuda unei greşeli comise în penultima probă specială, când a pierdut controlul Citroën-ului său într-un derapaj de 60 metri, rămas însă fără urmări. Pentru francez, victoria din Irlanda a purtat numărul 48, iar pentru Citroën – nr. 54. În tabăra rivalilor de la Ford, lucrurile nu au mers la fel de bine.

Jari-Matti Latvala a abandonat rapid, în urma avarierii suspensiei, iar Mikko Hirvonen a avut probleme cu servodirecţia şi s-a luptat doar pentru locul doi, cu Dani Sordo. A pierdut şi a trebuit să se mulţumească doar cu poziţia a treia.


Rezultate Irlanda

Sebastien Loeb/ Daniel Elena Citroën C4 WRC, 2h48:25.7

Dani Sordo/ Marc Marti Citroën C4 WRC, la 1:27.9 sec

Mikko Hirvonen/ Jarmo Lehtinen Ford Focus WRC, la 2:07.8 sec

Henning Solberg/ Cato Menkerud Ford Focus WRC, la 6:32.4 sec

Chris Atkinson/ Stephane Prevot Citroën C4 WRC, la 7:51.9 sec

Sebastien Ogier/ Julien Ingrassia Citroën C4 WRC, la 10:44.0 sec

Matthew Wilson/ Scott Martin Ford Focus WRC, la 11:23.8 sec

Khaled Al Qassimi/ Michael Orr Ford Focus WRC, la 14:07.9 sec

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide