4,3 miliarde de euro în ultimii şapte ani: România trebuia să aibă de două ori mai mulţi kilometri de autostradă

Autor: Andreea Neferu / ZF 07 nov. 2014 Știri auto
4,3 miliarde de euro în ultimii şapte ani: România trebuia să aibă de două ori mai mulţi kilometri de autostradă

Compania Naţională de Au­tostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a plătit 4,3 miliarde de euro pentru proiecte de autostrăzi în perioada 2008-2014, iar în acelaşi interval reţeaua locală de şosele de mare viteză s-a mărit cu doar  373 de kilometri, numărând în prezent 644 de kilometri, potrivit unei analize a ZF pe baza informaţiilor transmise de compania de drumuri.

Cu suma pe care CNADNR a cheltuit-o începând din 2008 până în prezent se puteau construi peste 700 de kilometri de autostrăzi, dacă se ia în calcul un cost mediu de 6 milioane de euro/kilometru.

De ce aceşti bani înghiţiţi de CNADNR s-au văzut în realizări concrete la jumătate faţă de cât s-ar fi putut face şi, mai ales, de ce România continuă să fie la coada Europei la capitolul infrastructură rutieră? Modul în care s-au cheltuit aceste sume poate reprezenta o măsură a risipei realizate de-a lungul timpului, având în vedere că CNADNR are anual un buget de 1,5-2 miliarde de euro, atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumuri na­ţionale, dar rezultatele au întârziat să apară.

Citeşte analiza completă pe Ziarul Financiar

Pentru mai multe ştiri despre infrastructura rutieră, accesează www.zf.ro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide