A luat 130 de premii, a refuzat Tesla şi e pe lista celor mai influenţi tineri din lume [VIDEO]

Autor: Alexandru Banu 31 mart. 2017 Știri auto
A luat 130 de premii, a refuzat Tesla şi e pe lista celor mai influenţi tineri din lume [VIDEO]

Deşi pare exagerat, Ionuţ Budişteanu e un competitor pentru cei de la… Google. Un proiect în care s-au investit zeci de milioane de dolari şi minţile multor cercetători, în timp ce Ionuţ Budişteanu a reuşit cu, evident, mult mai puţine resurse să gândească un soft care ar putea face mult mai accesibilă maşina autonomă.

Tânărul român a conceput un soft mult mai ieftin decât sistemul folosit de cei de la Google. Softul lui Ionuţ procesează cu o foarte mare acurateţe imaginile de la o cameră webcam (!), precum şi informaţiile de la un mini-radar, putându-se astfel distinge obiecte de diverse dimensiuni, de la case şi maşini până la indicatoare şi mingi de fotbal, de exemplu.

Budişteanu a rulat 50 de simulări folosindu-şi sistemul, iar în 47 dintre ele nu a intervenit nici o problemă, ceea ce, în opinia specialiştilor, este un rezultat extraordinar având în vedere că vorbim de invenţia unui liceean.

Practic, dacă sistemul conceput de Google costă aproape 100.000 de dolari în momentul actual (din care doar radarul 3D de înaltă rezoluţie costă 75.000 USD), Ionut Budişteanu afirmă că ideea sa nu ar trebui să coste mai mult de 4.000 USD, sumă care ar putea scădea la mai puţin de jumătate prin implementarea în serie mare pe maşini.

Prin urmare, juriul competiţiei Intel i-a acordat liceeanului român marele premiu de 75.000 USD. 

După teste cu prototipul autonom, s-a apucat să-şi construiască un robot industrial ca să-şi facă singur plăcile de bază necesare maşinii autonome. Încercase să coopereze la realizarea plăcilor cu companii din China, însă valoarea comenzilor era foarte mica pentru furnizori, motiv pentru care nu a reuşit colaborarea. Acum livrează el către alte companii plăci de bază cu ajutorul acestui robot. Maşina pe care a avut-o în plan costa un pic peste 4.000 de euro. Ionuţ Budişteanu a făcut teste cu camere de filmat, radare, laptop-uri şi semnal GPS pe maşina tatălui său. Din 50 de simulări, în 90% din cazuri, maşina lua deciziile bune. Problema care s-a ivit a fost că tehnologia pe care a folosit-o Ionuţ recunoştea oameni de la numai 5 metri distanţă.

Ionuţ a fost ofertat şi de Tesla, şi de Goolge, însă el a ales să rămână aici.

         

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide